Наградени творци за високи постижения по случай 24 май

Наградени творци за високи постижения по случай 24 май

Министър Боил Банов отбеляза, че културата в България е на много високо ниво и трябва да се гордеем

 

Награди за високи постижения в областта на българската култура и по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост получиха именити наши дейци, предаде БГНЕС.

Дни преди най-светлия български празник на церемония по връчване на годишните награди бяха отличени творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Министърът Боил Банов отбеляза, че културата в България е на много високо ниво, изкуството е на много високо ниво и трябва да бъдем горди със себе си.

С почетен знак „Златен век“- огърлие, грамота за изключителен принос в развитието на българската култура бяха удостоени седем души. Сред тях е проф. чл. кор. дин Васил Николов. Археологът не скри, че е развълнуван за високата чест и каза, че приема наградата и като такава за работата на екипа си, с който са успели да покажат, че именно тук са корените на европейската цивилизация. С най-високото отличие на МК бяха удостоени още и писателят Пелин Пелинов, музикантът и диригент Михаил Ангелов, балерината Светлана Донева, фолклористът Крум Георгиев, археологът Николай Овчаров и артистът Филип Трифонов.

Сред наградените пък с почетен знак „Златен век“ – звезда, грамота бяха Мария Атанасова – създател и ръководител на „Жестим“, арх. Емилия Бочева.

Настоящата 2017 г. се навършват 120 години от създаването на българския цирк. Сред отличените с тази награда бяха и цирковите артисти Александър, Велизара и Николай Балкански като дългогодишни изпълнители на най-екстремния и опасен номер в историята на българското цирково изкуство – „Колелото на смъртта“.

Отличие получи и пианистката проф. Стелияна Майсторова, която каза, че е благодарна на съдбата, че се е оказала родена именно на тази българска земя. „Че се оказах родена в едно време – безкрайно сложно, трудно, но и може би точно затова то ми даде възможност да правя точно това, което исках и в крайна сметка се намериха хора, които го оцениха“, каза тя след като получи наградата си.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *