Магистратите категорични: Изборът на новия ВСС по електронен път

Магистратите категорични: Изборът на новия ВСС по електронен път

Електронното гласуване е по-сигурно от хартиения вот, категорични са експертите

 

 

Магистратската общност изрази категорична позиция изборът на новия състав на Висшия съдебен съвет да е предимно чрез електронно дистанционно гласуване. Това става ясно от подадените заявления на съдии, прокурори и следователи, публикувани на сайта на ВСС, предаде БГНЕС.

За първи път магистратите избират пряко своите представители във ВСС на принципа един магистрат – един глас. Всеки от имащите право на глас, е в правото си да избира и метода на гласуване – с хартиена бюлетина в урна, за което ще трябва да дойдат до София през един от уикендите, в които следователите, прокурорите и съдиите ще гласуват, или да го направи дистанционно по електронен път.

Над 70% от съдиите, които ще избират между 27 кандидати за членове на ВСС, вече са заявили желание да гласуват електронно. Вотът на съдиите ще е в средата на юни. От общо 2237 съдии, 1593 са избрали електронното гласуване. От 444 следователи, които ще гласуват този уикенд, 365 са избрали да го направят по електронен път. Следователите имат един кандидат – настоящият директор на Националната следствена служба Евгени Диков.

Над 90% от прокурорите също ще гласуват по електронен път – от 1505 обвинители, 1379 са избрали да гласуват дистанционно. Кандидатите за прокурорската колегия са 12.

“Системата притежава достатъчна устойчивост, защита и стабилност за извършване на процесите по гласуването, верификацията и публикуването на крайните резултати от избора”, пише в становище доц. Радослав Йошинов, директор на Лабораторията по телематика към БАН, който е извършил експертиза на системата.

Независимият експерт е категоричен, че електронното гласуване в конкретния случай е по-сигурен и защитен от евентуално хартиено гласуване. “Системата отговаря на изискването на тайна на вота, като след успешен вход в системата, подадените данни не се свързват с тези от талона, т.е. те стават напълно анонимни”, пише в становище и доц. Росен Радонов, представител на Техническия университет в София, който също е извършил преглед на сигурността на системата за електронно гласуване. И Радонов смята, че електронното гласуване е по-сигурно от хартиения вот.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *