Зарков и Симов в компанията на една телевизионна водеща

Зарков и Симов в компанията на една телевизионна водеща

 

Случаят с нацисткия поздрав на един зам.-министър с право възмути обществото и той си подаде оставката. След него по същата причина изгърмя още един кадър на Патриотите от Министерство на отбраната, който пък се щракнал пред танк с вирната ръка.

Да им се чудиш на акъла на патриотите! Вместо да обуят по едни потури, да турят по един калпак с китка на чело, па да развеят българския трибагреник, те взели да имитират нацистки поздрав на една чужда нам държава.

„Ние сме категорични, че няма да търпим подобни снимки“, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обича да позира с народна носия и да разнася българщината сред симпатизантите на ГЕРБ по време на предизборна кампания като същински патриот.

Цветанов обаче защити Валери Симеонов, който му бил казал, че никога не е казвал пред журналист от в. „Сега“ по телефона за никакви майтапчийски снимки от „Бухенвалд“. Ако във вестника няма запис, остава да му повярваме.

Това с оставките е добра новина. Така и трябваше да стане, та следващите властимащи с комплекси за безценност да спрат малко с майтапите и да си вършат работата, ако е по силите им, за която им плащаме.

Друг е въпросът колко добре им дойде на социалистите и завъртяха старата плоча за „фашизма“ у нас, какъвто като политически феномен изобщо не е имало. И това е известно, както и да е отразено в учебниците по история. Въпросът е за тухлата в стената, за цялата мазилка от най-новата ни история.

Депутатът от БСП Сашо Симов например тази сутрин по Нова тв разчепка темата, както се казва, в най-добрите традиции на жанра. Най-важното в него е да се неглижира комунизмът и неговите жертви като неизбежност на революцията, грешки на растежа и останалите клишета, които битуват отколе в нашия официален живот, на които се крепи държавата, коват се законите и се набиват нормите на морала за широка употреба и други норми от корекомски тип.

Изцепката на депутата Крум Зарков по същата Нова телевизия, че закъснял за студиото, щото с едни ченгета мъчили в някакви мазета нечий дядо (шега), бе коментирана от Симов вече с друг аршин: „За дyмите на Крум Зарков не му бе простено нищо. Той мина през целия кръг на ада.“

Е де! Сигурно минаването му през ада е станало пак скришом в някакви мазета и с участието на едни ченгета, тъй като не се чу за някакво барем дребно порицание. Тъкмо напротив – той бе награден. Зарков не бе засегнат от мероприятията на Корнелия Нинова, която успя да прокара в устава разделение на властите по партийна линия  – или депутат, или в ръководството. Заедно със Симов и още неколцина Зарков ще съвместява и двете дейности – ще се раздели на депутат и член на най-висшия орган на партията – Изпълнителното бюро. Нинова в устрема си бързо да разчисти от властови позиции несъгласните, измисли нормотворческа фигура, която не се отнася за посочените от нея.

То и официалните закони така се прилагат по същите причини в паралелната държава, по сполучливия израз на Нинова. Само че тя има предвид съвсем друго нещо. Истинският паралел минава между властта и простосмъртните.

Пак в същото предаване по Нова тв Александър Симов отбеляза настъплението на нацизма в последните години и търпението на Европа към явлението. По този повод водещата зададе следния умопомрачителен въпрос: „Не смятате ли, че сатанизирането на комунизма е причина за това?“ Този въпрос е не просто тъп, той е циничен, макар и журналистката да не го съзнава.

Има европейски и български документи, с които се признава неговия античовешки характер и забрана да се пропагандира. Но това са само хартии. Защото се пропагандира – в една или друга форма. Комунизмът няма характерен поздрав и умее да мимикрира като антифашизъм.

На практика по него въздишат носталгиците по онези чудни времена, а БСП не се срамува да се смята наследник на къмунистическата партия и цялата му столетна уродлива същност. Бившият лидер на БСП Михаил Миков често с гордост споменава 120-годишната история на партията като гаранция за нейната демократичност: „Ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната история на партията, за партията, която най-искрено и идентично защитава интересите на мнозинството от българските граждани.“ Това заяви той веднага след като беше обявен изборът му за председател на БСП. Но това беше преди три години. Сега надали мисли така.

Та ставаше дума за „сатанизирането на комунизма“. Това за жалост не се случи поради склонността на нашия естаблишмънт да хитрува, да се снишава, да не смее да оперира със скалпела смело, за да оживее целият организъм.

А можеше да се направи поне нещо малко, но съществено още в началото. И то се нарича лустрация. Не знам защо тази чуждица на някои звучи толкова ужасяващо. А операцията не е толкова страшна, направиха го повечето страни от лагера.

Просто хората, заемали високи постове в тоталитарната държава, впрочем провинция на една друга чужда държава, да не могат да заемат управленски позиции за определен период. Нищо повече. Нямаше да им се национализира имотът, нямаше да ги изтребват, изселват и въдворяват, нямаше да се забранява на децата им да се образоват където си искат по света, нямаше да ги бият по мазетата (не е шега), нямаше да изчезват безследно без съд и присъда, нямаше да им забраняват да пътуват на по света. Това щеше да е незабележимо малко неудобство в сравнение с онова, което са правили самите те.

Дори за тях щеше да е добре. Защото човек не може да живее цял живот със съзнанието за вина. Истинска, подмолна, не като една друга шега за вината и мезетата.

Комунизмът не е сатанизиран. Той дори се празнува. Ще го видим в пълния му блясък тази година на 7 ноември и у нас с хоругвите на Сталин и другите мракобеси. За такива снимки няма да се уволняваме.

Категории Мнения, ЦивилизацияЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *