Заев получи мандат за съставяне на кабинет в Македония

Заев получи мандат за съставяне на кабинет в Македония

Предложеното правителство трябва да бъде утвърдено от парламента с обикновено мнозинство

 

 

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, предаде БГНЕС. Мандатът му беше предоставен, след като са премахнати пречките за това и са предоставени гаранциите, искани от Иванов за спазване на целостта на страната и нейната конституция, пишат македонски медии.

„Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство“, каза в кратко обръщение държавния глава Георге Иванов.

Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат, след което председателят на парламента Талат Джефери е изпратил писмо до държавния глава, в което му съобщава, че има формирано парламентарно мнозинство.

По конституция в срок от 20 дни от деня на връчване на мандата новият мандатоносител трябва да представи в парламента състава на правителството. Предложеното правителство трябва да бъде утвърдено от парламента с обикновено мнозинство. В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати. Мнозинството е на коалицията от СДСМ, ДУИ, БЕСА и Алианса на албанците.

 

Зоран Заев  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *