Радев отговори на Панов: Президентът не е разследващ орган

Радев отговори на Панов: Президентът не е разследващ орган

Президентът отхвърли и искането на ГЕРБ да районира страната за мажоритарни избори

 

Президентът на България Румен Радев обяви в Пазарджик пред журналисти, че споделя тревогата на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, за състоянието на съдебна система, но че не може да създава комисии, предаде Агенция „Фокус“.

Коментарът му е по повод призива на Панов към него да бъде арбитър между трите власти и да инициира създаването на специализирана комисия по случая, при който главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с бизнесеман Стоян Дончев в офиса на бизнесмена и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов в негов офис в ЦУМ.

Радев коментира, че в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно го призовава в разрез с Конституцията да сформира Специализирана комисия.

„Президентът, съгласно правомощията по Конституция, не е следовател или разследващ орган“, посочва държавният глава.

В писмото си съдията се позовава и на Решение № 25 от 1995 година на Конституционния съд, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса.

„Само че в своето писмо към мен той спестява най-важното – какви са формите на тази намеса, а те много ясно са казани. Тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя и пред вас“, каза Радев.

Той допълни че всички очакват съдебната система, използвайки всички органи и инструментариуми и механизми по Конституция, да докаже своята самостоятелност и независимост и да се справи с тези проблеми.

„Наистина в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост, за гражданско отговорно поведение“, каза също Румен Радев.

Държавният глава отказа да прави и друго, предложено този път от ГЕРБ, действие – да определи районите на страната по внесения от тях проект за промени в Изборния кодекс, с които се предлага депутатите да бъдат избирани мажоритарно.

„България е парламентарна република и президентът не може да направи мажоритарно райониране на страната“, обяви Радев във Велинград.

„Виждам, че някои депутати се държат все едно сме президентска република. Ако наистина го искат, нека да го кажат, ако не – да не бягат от своята отговорност. Президентът няма такива правомощия, неговата роля в изборите е регламентирана ясно в Конституцията и закон не може да я променя“, заключи Радев.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *