Прокуратурата се усъмни дали Панов може да правораздава

Прокуратурата се усъмни дали Панов може да правораздава

Отговорът на обвинението е по повод искането на шефа на ВКС от президента да се намеси за „ЦУМгейт“

 

Недопустимо, неприемливо, необективно, несправедливо.“ Така прокуратурата определя твърденията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от писмото му до държавния глава Румен Радев.

С него вчера той поиска от президента да назначи специална комисия, която да провери срещата в ЦУМ, на която присъстват главният прокурор Сотир Цацаров, бизнесменът и издател Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов.

Позицията на държавното обвинение, разпратена от пресцентъра, вади цитати от писмото и казва, че с тях Панов внушава, че прокурорите работят само изпълнявайки разпореждания, а прокуратурата е несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики.

В писмото Лозан Панов твърди, че заради отказа да бъдат проверени фактите, имиджът на България ще катастрофира, а доверието в съдебната власт ще се срине съвсем. Освен това според него прокуратурата действа не въз основа на закона, а „чрез лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики“.

„По този начин председателят на Върховния касационен съд компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия.“

От държавното обвинение не отричат правото на Панов „да отправя искания до държавни институции, включително и до държавния глава“, но намират за „недопустими и неприемливи“ направените от него, в качеството на председател на Върховния касационен съд, внушения за необективна работа на Прокуратурата на Република България“

„Необективни и несправедливи“ са твърденията на Панов, след като прокуратурата има „постигнати добри резултати, признати и в констатациите на европейските партньори“. В позицията се цитира, че „прокурорите се ползват от значителна независимост при работата им конкретните дела“; „нараснал е броят на нови следствени дела и дела, внесени в съд“ за корупционни престъпления; са постигнати „трайни резултати“ от специализираната прокуратура; се оценява проактивният подход на прокуратурата по „предстоящата мащабна реформа на съдебната карта“.

„Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона. Ръководството на прокуратурата изразява уважение към труда на всеки съдия и при никакви обстоятелства няма да си позволи такива квалификации като оценка за работата на българските съдии“, пишат от държавното обвинение.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *