Калпакчиев иска Цачева да инициира проверка срещу Цацаров

Калпакчиев иска Цачева да инициира проверка срещу Цацаров

Според Димитър Узунов, известен като „човека на Борисов“ във ВСС, главният прокурор не трябва да бъде проверяван

 

„Основната ми цел е по професионален начин с аргументите на правото да изложа систематично това, което е видимо от случилото се. В писмото обяснявам, че известните до момента факти показват, че главният прокурор се е срещнал извън протокола с бизнесмен, спрямо дейността на когото в момента се извършват проверки”, обясни Калин Калпакчиев, член на ВСС, по Нова тв.

Той иска правосъдният министър Цецка Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандала „ЦУМгейт“.

Скандалът се разрази, след като бизнесменът Сашо Дончев огласи, че се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов в сградата на ЦУМ. Като реакция съдии поискаха оставката на главния прокурор и изпратиха писмо до Европейската комисия, а ВСС отказа да направи проверка на неофициалната среща.

„Никой не може да очаква, че при тези проверки Цацаров ще бъде независим и безпристрастен. Това е впечатлението, което се създава, и то е основателно”, каза Карпакчиев.

„Идеята да се използват докрай всички възможни легитимни инструменти, за да видим дали България е правова държава”, допълни Калпакчиев.

Според него, ако правосъдният министър откаже да направи проверка, трябва да се аргументира. „Това не е прецедент, законът е предвидил правомощия на министъра, когато съдебната власт откаже да спази закона, както в случая ВСС”, заяви Калин Калпакчиев.

„Когато има основателни съмнения, че главният прокурор е зависим, това срива авторитета на цялата прокуратура”, на мнение е той.

Представляващият ВСС Димитър Узунов, сочен още и като „човекът на Борисов“ в съвета, е сред тези, които смята, че Цацаров не трябва да бъде проверяван.

„От изявленията на Гергов и Дончев не се установява главният прокурор да се е поддал на натиск или преки или косвени влияния, които да създадат съмнения за неговата безпристрастност. Сотир Цацаров е отказал такова влияние и според мен не е нарушил принципа на независимост”, заяви Узунов.

„От друга страна, Дончев и Гергов не са криминално проявени лица, обвиняеми или подсъдими. Следователно среща с такива лица не нарушава етичните стандарти на поведение”, каза още той.

„В нито едно от посочените от Калпакчиев наказателни производства и Дончев, и Гергов не са привлечени като обвиняеми и не са подсъдими. Следователно налаганата от него теза, че Сотир Цацаров се е срещал с такива лица, се опровергава”, категоричен бе Узунов.

Той поясни, че на пленума на 27 април главният прокурор е отговорил на всички въпроси, които са му били поставени. Просто не е пожелал да отговаря на Лозан Панов. По думите на Димитър Узунов на практика Сотир Цацаров е получил вот на доверие.

„Целта на всичко това е главният прокурор да бъде унижен, дискредитиран и неговият авторитет да бъде подкопан. Изконната мечта на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и всички останали е отстраняването на Сотир Цацаров. С тази цел беше създадена „Да, България” от бившия правосъден министър – за да се бори с главния прокурор”, каза Узунов.

Димитър Узунов не пожелал да сяда заедно с Калин Калпакчиев, затова двамата отговаряха поотделно на въпросите на водещите.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *