За пръв път Съюзът на съдиите се обръща към гражданите с апел

За пръв път Съюзът на съдиите се обръща към гражданите с апел

Мнозинството във ВСС може да приеме черното за бяло, пишат магистратите

 

Съюзът на съдиите в България (ССБ) се обърна с писмо до гражданите и своите колеги, за да алармира, че висшият орган на съдебната система ВСС е неработещ. Те изрично уточняват, че това е първото им обръщение към гражданите, тъй като „множество случаи ни убедиха, че е напълно безрезултатно отправянето на такива към компетентните институции“.

„Всички решения и начинът на вземането им от Висшия съдебен съвет (ВСС) досега сочат само едно – мнозинството в съвета може да приеме, че черното е бяло. Без аргументи, разбира се. Просто може да го приеме. С бетонирано мнозинство. Но решението няма как обективно да превърне черното в бяло. И едва ли някой, освен от мнозинството във ВСС, би подложил на съмнение тази проста логика, основана единствено на здравия разум“, пишат съдиите.

В писмото се припомнят фактите, които предшестваха решението на ВСС от 11 май, с което председателят на ВКС беше порицан, че е упражнил „недопустим опит за намеса“ с изискването на информация относно проведени общи събрания в съдилища за обсъждане на избора на членове на ВСС от квотата на съдиите, както и с изискването на протоколи от такива събрания:

В медиите бе оповестена информация, че в апелативни райони е започнало обсъждане на „обединяване“ около единни кандидатури за членове на следващия състав на ВСС, което много прилича на натиск да се гласува за посочен кандидат.

След медийното публикуване на тези факти е последвал отказ за представяне на протоколите от проведените общи събрания, изискани от журналист по ЗДОИ. ВСС също отказва да ги изисква.

След като обаче шефът на ВКС Лозан Панов изисква протоколите и ги публикува на страницата на ВКС, ВСС определя това като „недопустим натиск“ от страна на председателя, припомнят в писмото си от ССБ.

Те питат – към кого по-точно е натискът. И още един въпрос: След като дейността за избор на членове на ВСС е напълно законосъобразна, защо е трябвало да се пази в строга тайна?

„Друго решение от същото заседание на Пленума на ВСС беше да се приеме един от предложените от Комисията за атестиране и конкурси варианти за хронограма за предстоящия избор на председател на Върховния административен съд, но с „корекция“ относно крайните срокове на представяне на становища и въпроси към кандидатите. В резултат на тази „корекция“ кандидатите следва да бъдат изслушани от пленума на ВАС непосредствено след съдебната ваканция, въпросите и становищата към кандидатите ще бъдат обявени два дни преди самия избор, който, от своя страна ще се проведе на 11.09.2017 г. – два месеца и десет дни преди изтичане на мандата на сегашния председател на ВАС. Съгласно публично достъпната информация, мотиви за така предложената и гласуваната от мнозинството „корекция“ не са били обявени.“

„Нека не забравяме същностните разлики между добро и зло, морално и неморално, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция. За съдържанието на тези базисни понятия не се спори в нормалната действителност. Само в паралелната реалност им се придава обратен знак като в обърнат наопаки свят“, завършват апела си към гражданите от Съюза на съдиите в България.

Текстът на писмото

 

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “За пръв път Съюзът на съдиите се обръща към гражданите с апел”

  1. Каква е целта ви с тази публикация? Да манипулирате гражданите ? Аз мога също да ви пусна документи, чрез които не само наето семейство влезе в спиралата, и то при положение , че е изрядно- флшиви данни и фалшиви искания за плащания по чл 410 ГПК – се приемат от съдилищата неконтролеруемо и се издават заповеди. Полиция и прокуратура се правят на заспали и всеки сам доказва, че е изряден, че е жертва на схеми и изнудвания , съставени от НС и всички участници в правораздаването. Защо се мълчи ? Защото така, всеки, който вземе диплома за юрист си изкарва парите- с несъществуващи нарушенияи никой от училите право ,няма доблестта да каже, че РЕКЕТ И ИИЗНУДВАНИЯ СА ПРОДУКТ НА САМАТА СИСТЕМА – съдебна и досъдебна

  2. Съюзът на съдиите в България ПЪРВО да публикува списък на членовете си – съдии! ВТОРО: Да публикува списък на членовете си съдии, които са в конфликт на интереси чрез обвързаност с адвокати-съпрузи, нотариуси-съпуги, ….. ! ТРЕТО: Да публикува и иска отстраняването на членовете си съдии, които са издинати по неординарен и морално неправомерен партийно-мафиотско-олигархичен, финансово-криминално-корупционен, съпружеско-шуро-баджанашки, кумовско-сватоваско-комшийски, милиционеро-ченгесаро-фатмашки, масонско-темплиерско-задкулисен спецсексуално-котерийно-неморален начин от същата тая порочна непроменена комунистическа система, която ушким критикуват, но се натискат да се ползват максимално от благата, привилегиите и луксовете й!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *