Приватизацията умря, да живее концесията!

Приватизацията умря, да живее концесията!

Решението за спиране на приватизационните процедури в България, което беше гласувано на първото заседание на новото правителство, е дошло по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за Би Ти Ви.

Караниколов, който е бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация каза, че личното му мнение също било, че „приватизацията е изчерпена като механизъм за преминаване от планово стопанство към пазарна икономика“.

Според Караниколов трябвало да се търсят други механизми за публично-частно партньорство. Без да уточнява какви точно, на няколко пъти той препрати към Закона за концесиите. Скандалният закон, който създава законова възможност за налагане на практически вечни концесии, беше гласуван в последните дни на предходното Народно събрание. След разпускането на парламента президентът Румен Радев наложи вето върху закона.

Още преди да се конституира новото Народно събрание, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията му ще вкара наново спорния законопроект за обсъждане.

Караниколов отново се опита да обясни обърканата формула, по която попадна в правителството Борисов 3. Той потвърди, че е номинация на „Атака“, които били много доволни от работата му в АП. На въпрос, че „Атака“ все пак са против приватизацията и винаги са били, той отговори, че партията на Волен Сидеров оценила неговите професионални качества.

Караниколов на няколко пъти отрече да е номинация на ДПС депутата Делян Пеевски, каквито коментари имаше след обявяването му за министър. По думите му шумът около скандалната приватизация на Дипломатическия клуб „Бояна“ бил ход да се отклони вниманието от сделката за Царските конюшни, която се извършвала по същото време. Според Караниколов приватизацията на Дипломатическия клуб е била извършена според закона.

„Всичко беше одобрено от Надзорния съвет, без да има някой против. В продължение на един месец се говореше само дали има проблем или не“, каза Караниколов.

 

Дипломатическият клуб „Бояна“ беше закупен в края на миналата година от трима младежи на възраст от 21 до 24 г. чрез създадена малко по-рано фирма „Ексклузив уеб дизайн“.

Те платиха 8.5 млн. лв., като парите по сделката бяха заем от необявена фирма, а проверка на сделката от данъчната администрация показа, че тя е изрядна.

По-късно „Ексклузив уеб дизайн“прехвърли Дипломатическия клуб и още няколко имота на дружество „Дореко комерс“ –  компания с офшорен собственик, участваща в много дружества, свързвани с ДПС Делян Пеевски.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *