Член на ВСС поиска освобождаване на Цацаров

Член на ВСС поиска освобождаване на Цацаров

Калин Калпакчиев е написал становище до ВСС, министъра на правосъдието, Инспектората към ВСС и ЕК

Един от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) – Калин Калпакчиев обяви днес, че е изпратил становище в което поставя проблема за приемливото поведение на магистратите, включително на висшите представители на съдебната власт. То е изпратено до членовете на ВСС, министъра на правосъдието, ИВСС и ЕК становище, в което поставям проблема за приемливото поведение на магистратите, включително на висшите представители на съдебната власт.

„Подробно обсъждам установените факти във връзка със срещата на главния прокурор със Сашо Дончев и при посредничеството на Георги Гергов, както и тяхната правна оценка“, коментира Калпакчиев на блога си. Според него становището има за цел да стимулира провеждане на професионална и обществена дискусия  и установяване на етични стандарти, както и подпомагане на съответните държавни институции при осъществяване на техните правомощия.

„Следването на прозрачни и справедливи процедури за проверка на почтеността на магистратите, при наличието на основателни съмнения, е гаранция за поддържането на доверието в правосъдието. В този смисъл дебатите за етичните правила и стандартите за фактическа и правна оценка  при тяхното прилагане са наложителни във всички институции.“

В становището си Калпакчиев подробно описва всички известни факти около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

Още по темата

Калин Калпакчиев пред Трансмедия: Прокуратурата функционира като пирамидална, военизирана и безконтролна структура, овладееш ли главния прокурор, владееш държавата

Калин Калпакчиев пише в края на становището си, че „изложените съображения позволяват да се приеме, че са налице достатъчно данни компетентните институции да предприемат действия в изпълнение на своите законови правомощия“.

Той цитира и за кои правомощия става дума – по чл. 175 ал. 5 от Закона за съдебната власт:

„Основанието за предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение, прието по реда на чл. 173, след което се предлага на Президента на Република България неговото освобождаване. Президентът не може да откаже освобождаването при повторно направено предложение“.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *