Брюксел запази прогнозата си за икономически ръст в България

Брюксел запази прогнозата си за икономически ръст в България

Европейската комисия запазва и в пролетната си си икономическа прогноза очакванията си за 2.9% ръст на българската икономика през 2017 г. Същата прогноза ЕК направи и в зимния си икономически преглед. Това ниво поставя България доста над средното за ЕС, което е 1.9% за 2017 г.

Очакванията на ЕК, обаче, включват увеличение на инвестициите в България през 2017 г. и повече държавни разходи. Това наред с потреблението се очаква да бъде двигател на икономиката в България през 2017 г.

Прогнозата за ръст на инвестициите идва на фона на отчетения огромен отлив през 2016 г. по този показател.

Преките чуждестранни инвестиции в България са се понижили с близо 60% или над 1 млрд. евро годишна база към края на миналата година. Това показват данни на Българската народна банка (БНБ). Общата им сума е 683 млн. евро в сравнение с 1.7 млрд. евро година по-рано. Ако тенденцията се запази и през 2017 г. това в значителна степен ще се отклони от прогнозата на ЕК и най-вероятно ще се отрази на растежа.

ЕК прогнозира увеличение на приходите в бюджета, но и още по-силно повишение на разходите. В резултат на това се очаква публичните финанси ще приключат годината с дефицит.

Най-големите предизвикателства пред държавните финанси според Комисията са свързани с ефективното усвояване на средства от европейските фондове и задължения на държавните дружества.

Сред рисковете пред страната са посочени забавяне на износа поради спад в търсенето на български стоки от страна на основни търговски партньори и резки повишения на цените на петрола.

 

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *