Най-кратко се живее в Северозапада

Най-кратко се живее в Северозапада

Най-кратък живот в България имат жителите на Северозапада. Това показват данни на Националния статистически институт. Според тях очакваната средната продължителност на живота за периода 2014 – 2016 г. в областите Видин и Монтана е 72.6 години, а във Враца – 72.8.

Трите области формират българския Северозападен район, който по данни на Евростат е с най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в ЕС. Стойността на показателя е 29% от средната стойност за Европейския съюз. На другия полюс е област Кърджали, където средната продължителност на живота е 76.4%.

karta jivotДанните за продължителността на живота не са много по-оптимистични и на национално ниво.

Със своя показател от 74.7 години, България заедно с Латвия (74.8) и Литва (74.6 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. С най-висока са Испания (83.0) и Италия (82.7 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население, уточняват от НСИ.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, докато при жените е със 7.0 години по-висока – 78.2 години.

Все пак общата продължителност на живота в България се увеличава. За периода между 2006 и 2016 г. увеличението при мъжете е с 2.2 години, а при жените – с 1.9 години.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *