Много или малко са 3% ръст

Много или малко са 3% ръст

Европейската комисия прогнозира близо 3% ръст на икономиката на България през 2017 г. Това ниво поставя България доста над средното за ЕС, което е 1.9% за 2017 г. Но много, или малко е това?

В типични си стил премиерът Борисов обяви, че ръстът на БВП в България може да достигне 5-6%. „Страната ни има редкия шанс и с председателството на Съвета на ЕС, и с подкрепата на плана „Юнкер“ още повече да улесни бизнеса и да го направи по-гъвкав. От което ще дойде като резултат и увеличението на БВП“. Това каза Борисов на конференцията на тема: „Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (т.нар. план „Юнкер“), цитиран от „Клуб Z”.

Ресорният министър Владислав Горанов коментира, че думите на Борисов са по-скоро „оценка на потенциала на икономиката ни“.

„Засега прогнозите, които разработваме за следващите години, са на нивата около три процента, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж“, уточни Горанов.

За около 6% икономически ръст заговори и бившият финансов министър Симеон Дяков. Откакто получи обвинение от прокуратурата Дянков винаги се изказва в унисон с Борисов и често препотвърждава казано от премиера.

Според Дянков България трябва да има амбиция за ръст на икономиката за около 6%, какъвто имахме преди голямата икономическа криза. Реално според него обаче икономиката на страната ще нарасне с около 4%.

Не толкова убедени в големия потенциал на икономиката са някои анализатори. България може да не постигне дори прогнозния икономически ръст от около 3% през следващата година. Това каза пред радио „Фокус“ икономистът Красен Станчев по повод очакванията за икономическия растеж на страната ни през 2018 г.

По думите му новото правителство тръгва с много лош план. Станчев посочи спирането на приватизацията като изключителен лош сигнал. Но също и  промените в областта на пенсиите, която демотивира хората да плащат.

 

 

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *