Изненада? Не, съдът отново спря „Групата на Спас“

Изненада? Не, съдът отново спря „Групата на Спас“

Софийски градски съд блокира вписване по партидата на едноличния собственик на БТК

Снимка: Юлия Лазарова, Капитал

Софийският градски съд (СГС) отново блокира вписване по партидата на едноличния собственик на Българската телекомуникационна компания (БТК).

Решението за пореден път спира групата на Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ да придобие пълен контрол над управлението на дружеството „Вива Телеком България“, което е първото в България по веригата на собственост в БТК.

По партидата на дружеството беше заявена промяна, която предвиждаше едноличен управител на „Вива Телеком България“ да стане Милен Велчев. Решение за тази промяна е взел едноличният собственик на „Вива Телеком България“ – люксембургската InterV Investment.

Любопитното е, че е това е 37-ият опит на InterV Investment да впише нов управител във „Вива Телеком България“, който е блокиран от СГС само от началото на 2017 г. Отделно самата Агенция по вписванията има постановени 14 отказа от вписване. Забележителното е, че в последните два месеца InterV Investment има шест различни номинации за управител на „Вива Телеком България“, които се опитва да прокара за вписване.

Принципът на количествените натрупвания, които водят до качествени изменения обаче към този момент не работи.

В последните два месеца стратегията на „Групата на Спас“ включва разбиване на исканите промени в отделни заявления. Така оспорването им през съда, което пък е приоритет на групата на около руския гражданин Дмитрий Косарев – бивш собственик на 43% от БТК, се усложнява. Според запознати с подобни съдебно-регистърни хватки целта пред „Групата на Спас“ е някое от делата да попадне след случайното разпределение при някой „кооперативен“ съдия. И такива случаи наистина има. Но пък в случаите, когато СГС остави без уважение искането от групата около Косарев да се спре регистърното производство, самите служители на АП постановяваха отказ.

До ситуацията се стигна, след като през август 2016 г. руската банка ВТБ чрез инвестиционното си поделение VTB Capital прехвърли собствеността над InterV Investment на люксембургската Viva Telecom. В това дружество най-голям номинален собстеник е Спас Русев, а дялове имат още Милен и Георги Велчеви, ВТБ и група фондове около американеца Майкъл Таненбаум.

Самото VTB Capital получи контрол над InterV Investment заради непогасен заем от 150 млн. евро. Обезпечението по него – акциите на самото InterV Investment бяха разиграни на мним търг през ноември 2015 г., а за победител в него с цена от 330 млн. евро беше посочен Спас Русев.

Официални резултати от търга никой никога не е обявявал.

Предоставеният от ВТБ кредит от 150 млн. евро пък е малка част от финансирането на цялата сделка по преструктуриране на собствеността в БТК от 2011 г. Основната част на финансирането идва от КТБ. Синдиците на банката обаче така и не направиха опит да върнат БТК в масата на несъстоятелност на банката.

 

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *