Вежди Рашидов: Не познавам никакъв Киро Японеца

Вежди Рашидов: Не познавам никакъв Киро Японеца

Бившият министър отрече скандалът с „Двойната къща“ да има нещо общо с оттеглянето му от властта

 

„Всичко си има край, никой не е женен за властта и никой не бива да живее с чувството, че това е безкрайно.” Така бившият министър на културата Вежди Рашидов обясни защо се е отказал от трети мандат на поста.

Другата причина, която е натежала при вземането на това решение е здравословното му състояние, сподели той със зрителите на бТВ.

„Време ми е емоциите малко да спаднат и да се живее по-разумно”, каза той.

Рашидов отрече в случая да е повлиял скандалът с „Двойната къща” в центъра на София, която доскоро беше паметник на културата. Тя вече е съборена, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут. Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца. Рашидов беше категоричен, че никога не го е виждал и не го познава.

„Не познавам никакъв Киро Японеца, нито ми е предлагал нещо”, категоричен беше Рашидов.

Той изтъкна, че законът изрично казва, че министърът не взима сам решенията. „За целта има експертна комисия извън министерството от повече от 20 души, а министърът подписва протокола от решенията”, каза Рашидов.

Той подчерта, че е спазвал стриктно закона и че не министърът издава заповеди и документи за събаряне. „За да се събори една сграда, преди това трябва да има приет инвестиционен проект, някой друг ги приема тези неща. Не съм Пиночет, не мога да взимам еднолично решение”, каза Рашидов.

Той определи скандала с „Двойната къща” като „активно мероприятие”, което му се спретва, и „мръсен удар”.

Той каза още, че е бил кандидатура за министър, към него не е бил отправян натиск да се оттегли и сам е взел решението. „Беше ми трудно да го съобщя на премиера Бойко Борисов, защото работех с него прекрасно. Ставам на 65 г., трябва да се дава път на по-младите”, посочи Вежди Рашидов.

„Искам да остарея като скулптор. Като министър по-малко влизах в ателието”, допълни бившият министър.

По думите на Рашидов Борисов е проявил разбиране, когато му е съобщил за решението си.

Той определи новия министър на културата Боил Банов като подготвен и уравновесен човек, който познава материята. „Той вдигна Хасковския театър на крака, прекрасно работихме 2 години”, подчерта Рашидов.

За премиера каза: „Бойко е интересен чешит и прагматичен човек. Беше му тъжно, че няма как трети мандат да продължим в екипа му”, посочи Рашидов.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *