Четирима излязоха на пистата за лидер на ДСБ

Четирима излязоха на пистата за лидер на ДСБ

Не става ясно какво става с проекта Нова република след оставката на Радан Кънев

 

Четирима души, между които и една дама, излизат на пистата да се състезават за лидер на ДСБ месец преди провеждането на Националния съвет на партията. Обсъжданията ще започнат на 20 май, когато е Изпълнителният съвет.

За председателското място засега ще се състезават Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването, Светослав Малинов, Тони Сточев и Ралица Кирилова. Радан Кънев подаде оставка до избирането на ново ръководство, след като ДСБ под името Нова република не успя да влезе в парламента.

Атанасов преди дни индиректно направи заявка, че ще се включи в надпреварата за лидер на ДСБ с пост във Фейсбук: „Повече от месец мълчах и мислих. Днес съобщавам – тръгвам в поход. Защото моята политическа общност сега има нужда от това. Господ напред и ние след него“.

Настроенията в партията показват, че той има и най-големите шансове, защото се смята, че ще продължи линията на лидера в оставка, зад когото стоят повечето членове на партията. Според нагласите Светослав Малинов нямал такива шансове. Той се смята за човек повече на Брюксел, след като „открадна“ евродепутатското място на Меглена Кунева чрез агитация за преференциално гласуване. Тогава ДСБ и ДБГ участваха в европейския вот като Реформаторски блок.

Другата кандидатура е на Ралица Кирилова, която последната година беше вътрешна опозиция в ДСБ и по-скоро беше в лагера на Петър Москов, отколкото в лагера на Радан Кънев. Кирилова за кратко бе шеф на кабинета на бившия образователен министър Тодор Танев. Тя също обяви намеренията си чрез пост във Фейсбук:

„Участието в политиката е дълга писта. За мен то е състезание на идеи и визии за бъдещето. Състезание, което изисква не само знания, но и смелост, и воля. За да побеждаваш са нужни усилията на целия отбор. Сега получих номинации, за да се включа в следващия етап – да участвам като кандидат за председател на Демократи за силна България на Националното събрание на 10 юни. Вярвам, че конкуренцията е жизнено необходима във всяка сфера. Вярвам, че лидерството е състезание на идеи, а не награда за послушание на партийни парашутисти.

Вярвам, че е дошло времето за честно и открито състезание на визии за бъдещето на българската десница. В ДСБ най-накрая ще има състезание. Приемам тази отговорност и ще участвам в надпреварата за председателския пост.“

Тони Сточев е редови член на ДСБ и не е известен извън партията.

Не е ясно дали няма да има нови кандидатури. Засега нито една от кандидатурите не е обявена официално, единственото, което се знае официално и окончателно, е, че лидерът на ДСБ Радан Кънев категорично няма да се кандидатира отново за председател.

Не е ясно какво ще стане с предизборния проект Нова република и едни от най-дейните депутати Петър Славов, Мартин Димитров, както и с Трайчо Трайков и Ивайло Цветков, все още не е ясно.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *