Пеевски медии: Държавата влезе в „Авионамс“

Пеевски медии: Държавата влезе в „Авионамс“

Държавата вече е реален собственик на авиоремонтния завод „Авионамс“. Това съобщава от първа страница издаваният от ДПС депутата Делян Пеевски в. „Монитор“, позовавайки се на собствени източници. Новината очевидно е доста важна за издателя Пеевски, защото моментално е дистрибутирана през други сайтове, част от мрежата на депутата. В повечето случаи с патетични заглавия. Сайтът БЛИЦ, който формално не е собственик на Пеевски, но винаги редакционната му политика е в унисон с интересите на депутата, съобщава: „След година съдебна сага: Държавата влезе в „Авионамс“

Какво се случва

Според информацията на „Монитор“ частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е джиросал, т.е. прехвърлил акциите на „Държавната консолидационна компания“. ДКК е държавната компания, в която се концентрират държавни активи, които се подготвят за приватизация.

Сега тя е под контрола на министъра на икономиката Емил Караниколов, който вчера обяви, че държавата спира с приватизацията. Караниколов е бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. По време на неговото управление държавата се раздели с активи като „Булгартабак холдинг“, „Промишлено строителство холдинг“, „Техноекспорт строй“ и др. При всичките сделки имаше данни, че купувачите са свързани с ДПС депутата Делян Пеевски.

ДКК беше обявена за купувач на „Авионамс“, след като през май 2016 г. акциите на военния завод бяха изложение на търг от ЧСИ заради непогасен кредит на „Хедж инвестмънт България“ към Корпоративна търговска банка.

Резултатите от търга, обаче, бяха оспорвани в съда от самото „Хедж инвестмънт България“, както и от собственика му EFV International Financial Ventures (EVF), считана за контролирана в миналото от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

По време на търга за акциите на „Авионамс“ EVF е предложила оферта от 40 млн. лева, но според ЯСИ не е внесла изискуемия по закон задатък, за да може да наддава. Затова не е била допусната до участие в търга. По този начин за купувач беше обявен единственият допуснат до търга участник – ДКК.

Съдебната битка

Двете дела, заведени от EFV International Financial Ventures и от „Хедж инвестмънт България“, преминаха през Софийски градски съд и достигнаха до Софийския апелативен съд. И по двете дела съдиите отказаха да уважат жалбите на жалбоподателите.

Справка на „Студия Трансмедия“ в системата на СГС показва, че делото не е обявено за приключено с влязла в сила присъда. В системата на САС има решение от 28 април, което оставя без уважение една част от жалбата на „Хедж инвестмънт България“ с окончателно решение. В друга част от жалбата, обаче, САС определя, че може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд. Дали такова оспорване е подадено, не е ясно.

Щом ЧСИ е прехвърлил акциите, обаче, това най-вероятно не е направено.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *