Кабинетът предложи Мария Габриел за еврокомисар

Кабинетът предложи Мария Габриел за еврокомисар

На 16 май тя ще има първо интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

 

Правителството предложи Мария Габриел за еврокомисар, предаде БГНЕС.

За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Благодаря на правителството, каза Мария Габриел.

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи номинацията на евродепутата с думите: Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар. Мария Габриел е европейски депутат от 2009 година.

Тя е била член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, откъдето много е помагала на България, каза още Захариева и отбеляза, че като евродепутат Габриел има най-много разкрити офиси в България.

Вицепремиерът уточни, че от тук нататък процедурата предвижда във вторник, 16 май, Мария Габриел да има първо интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а след този разговор ще бъде определен ресорът й. След това ще се проведе изслушване в Ервопейския парламент.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов информира Юнкер за решението на правителството. В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

„С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС. „За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност“, заяви Мария Габриел на пресконференция в Министерски съвет след правителственото заседание.

„Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Да продължим да допринасяме за този единен и важен ЕС“, добави Габриел. Водещо в работата ми ще бъде обединението.

„Преди 131 гдини дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на НС. Днес тази фраза придобива значението на обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи. Образованието и опитът ми е низ от доведени успешно до край каузи – каузата на земеделските производители, друга кауза е защита правата на жените и тук заедно със Захариева сме допринесли за това. Работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности“, каза Мария Габриел.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *