Г-н Президент, време е да спрете пълзящия преврат

Г-н Президент, време е да спрете пълзящия преврат

Днешните кадрови предложения на правителството на Бойко Борисов – еврокомисар, директор на Дирекция „Митници“, изпълнителен директор на НАП, зам.-министър на финансите, областни управители – са брутален цинизъм.

Но са и рядък шанс, тест за наличието на капчица държавност в българските институции. Най-голяма в случая е отговорността на президента на България. Това е единствената институция, чийто лидер се избира пряко от гласоподавателите. Като такъв има правото да изразява становища, но и да действа, когато вижда, че политическата ситуация в страната не е нормална.

Често съм критикувал президента Плевнелиев. Често на ръба на добрия тон, а много често отвъд него. И днес смея да вярвам, че съм бил прав, когато съм го правил.

Но Плевнелиев имаше позиция и смелост да излезе и да каже при номинацията на ДПС депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС, че сваля доверието си от правителството. Няма значение какви точно са били политическите му или други мотиви да го направи.

Ситуацията днес е сходна. Бързи номинации без обществен дебат за качествата на номинираните. Хора със спорна репутация. За някои от тях и с документирани осъдителни от обществена гледна точка постъпки, за които са били отстранени, уволнени от позицията си.

Президентът Радев днес има забележителен шанс да се противопостави на пълзящия в държавата преврат.

Г-н Президент, спрете пълзящия преврат, осъществяван от задкулисни, мафиотски структури, олицетворявани от представители на изпълнителната власт.

Ако днес не заемете позиция в защита на гражданите на България, утре може и да е късно.

Категории Акцент, Мнения

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *