Мария Габриел ще е следващият еврокомисар

Мария Габриел ще е следващият еврокомисар

Само тя отговаря на профила на бъдещия кандидат за високия пост, очертан от фактори на ГЕРБ

 

Мария Габриел от ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия е най-вероятният български еврокомисар и както се очертава, без конкуренция.

Името й се завъртя в медиите веднага след парламентарните избори, но тогава се спрягаха като възможни още двама души – Гергана Паси и Андрей Ковачев.

Профилът на бъдещия избор на България за евродепутат днес бе очертан по БНР и от двама важни фактори в ГЕРБ – вицепремиерът Томислав Дончев и евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. На него отговаря само Мария Габриел, а е известно, че кандидатурата й вече е определена и със сигурност консултирана с коалиционния партньор Обединени патриоти.

„Следващият български еврокомисар трябва да бъде жена. Добре е да бъде евродепутат“, заяви Томислав Дончев.

По думите му такива са очакванията на Брюксел.  Според него освен жена и евродепутат бъдещият ни еврокомисар трябва да познава добре европейските институции. Мария Габриел е и заместник-ппредседател на Европейската народна партия и високият административен пост предполага добро познаване на структурите и фунционирането на ЕС. След скандалите около избора на генерален секретар на ООН и нпускането на Кристалина Георгиева европейските структури изправят ГЕРБ пред задачата да не допускат повече гафове. Мария Габриел е един уравновесен и приемлив избор, без подводни камъни и изкушения за компромати.

На първото заседание на новия кабинет утре ще бъде обсъдена кандидатурата на ългария за еврокомисар. Възможно е да бъде обявено и конкретното име. Очаква се еврокомисарят ни да е с ресор „Дигитализация“.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *