Пазарите харесаха колебливо победата на Макрон

Пазарите харесаха колебливо победата на Макрон

След еуфорията от успеха идват опасенията дали партията на бившия инвестиционен банкер ще може да си спечели мнозинство на парламентарните избори

Еврото достигна шестмесечен връх спрямо долара, азиатските акции печелят, а фючърсите на американските акции поскъпват до рекордно ниво, след като центристът Емануел Макрон спечели удобно френските президентски избори.

В коментар след френските избори Reuters посочва, че отчетливата победа на Макрон е донесла утеха на инвеститорите и европейските съюзници, които се притесняваха от риска от още популистки катаклизми след гласуването на Великобритания да напусне ЕС и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ – нито една от тях не беше предсказана от анкетираните или букмейкърите.

Единната валута се повиши до 1.1024 USD – най-високото си ниво за около шест месеца, преди да се върне на 1.0984 USD, което е с 0.1% по-ниско от нивото на затваряне в САЩ миналата седмица.

Европейските акции се повишават в началото на сесията – фрeнският индекс CAC печели 0.9%, а германският DAX напредва с 0.4%. След края на азиатската сесия еврото започва да отстъпва, като някои участници на пазара се позоваха на неяснота дали партията на Макрон La Republique En Marche може да получи парламентарно мнозинство на изборите през юни.

„Очакваме фокусът да се промени към френските парламентарни избори през юни, които ще бъдат от решаващо значение за определяне на способността на Макрон да изпълни икономическата си програма, която включва реформи на пазара на труда, които ще улеснят френските фирми да наемат и да уволняват“, коментират пред Reuters от хедж фонда BlackRock.

„Политическият риск в Европа се смята за основна пазарна тема тази година, но в Холандия лидерът на партията евроскептика Герт Вилдерс загуби през март, а френските избори вече преминаха без изненада“, каза Норихиро Фудито Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Всичко това носи позитиви за акции и единна валута. Остават обаче опасенията за парламентарните избори във Франция.

Категории ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *