Московски подновява концесията на „Летище София“

Московски подновява концесията на „Летище София“

Министърът на транспорта е уволнил назначения от служебния кабинет директор на летището Павел Станчев, а на негово място е назначил досегашния шеф на сигурността Владимир Рапонджиев

Процесът по отдаване на концесия на „Летище София“ ще бъде възобновен. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Процедурата беше спряна от служебния кабинет с мотива, че в оценката на офертите е заложена твърде висока тежест на критерия „еднократното концесионно възнаграждение“ – 55%, а обещанията за инвестиции, развитие и сигурност са подценени. Според приетата от предния кабинет на Бойко Борисов процедура по отдаване на концесия, кандидатът за „Летище София“ трябва да се ангажира с плащането накуп в началото на периода на такса от 600 млн. лв.

„Там трябваше да бъдат постигнати две основни цели. Летището да бъде управлявано от професионален оператор и на второ място приходът от авансовото плащане за тази концесия да бъде използван за решаването на проблемите на дълговете в българските железници. Нито един от тези проблеми не е решен, така че няма алтернатива на концесията“, каза Московски в интервю за телевизия „Европа“.

Московски обяви и че е уволнил назначения от служебния кабинет директор на летището Павел Станчев. На негово място е назначил досегашния шеф на сигурността Владимир Рапонджиев. Причината за смяната е пробивът в информационната система на летището, за който стана известно преди дни.

„Рапонджиев повече от 10 години отговаряше за сигурността на летището. Запознат е с абсолютно всички дейности на самото летище. Смятам, че няма проблем да се справи с управлението на това дружество“, каза новият министър.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *