Бюджетът за председателството на ЕС ще расте, а организацията фатално закъснява

Бюджетът за председателството на ЕС ще расте, а организацията фатално закъснява

Това са изводите от доклад на бившия служебен ресорен вицепремиер Деница Златева

България фатално закъснява с подготовката си за председателство на Съвета на Европейския съюз. Това става ясно от доклад на бившия служебен ресорен вицепремиер Деница Златева.

Ремонтите на двете основни локации, в които ще се проведат повечето от форумите и срещите на представители на страните членки – НДК и Дом №2 на Резиденция “Бояна”, са зациклили. Подходящите за настаняване на делегациите хотели в София могат да се окажат с по-малък капацитет. Необходим е подбор, наемане и обучение на още почти 300 души, тъй като служителите от държавната администрация се оказват недостатъчни. Това става ясно от доклада, цитиран от БГНЕС.

Въпреки публичните твърдения на Златева, че в изминалите три месеца подготовката на председателството е била ускорена, неин доклад от 37 страници от средата на миналия месец разкрива далеч по-различна ситуация.

Преди година, докато се опитваше да тушира напрежението между министрите си Меглена Кунева и Даниел Митов, тогавашният и настоящ премиер Бойко Борисов бе категоричен, че няма да допусне увеличаване на щата на администрацията заради председателството. Ситуацията към настоящия момент е различна.

Анализ на Дирекция „Модернизация на администрацията“  към Министерския показва необходимост от осигуряване на 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни, координационни и логистични функции и 122 допълнителни щатни бройки, за които се изискват специфични знания, умения и опит, с оглед прякото им включване на експертни позиции, пише в доклада на Златева.

От доклада се разбира още, че от март в Националната служба “Охрана” се провеждат конкурси за нови телохранители и шофьори, които ще отговарят за сигурността на участниците в събитията на Българското председателство.

Отсега е ясно, че в първата половина на 2018 г. ще бъде изключително трудно намирането на добро място за настаняване в София. Подходящите хотели за настаняването на чужди делегации се оказват по-малко от нужните.

Изброените дотук затруднения могат да се приемат и за незначителни пред фаталното забавяне на ремонтните дейности по помещенията, в които делегациите ще провеждат своите срещи в София, обобщава БГНЕС.

Макар срокът за приключване на ремонта да е краят на ноември, към средата на април не е бил финализиран и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК . “Тепърва предстои работният проект да бъде внесен за съгласуване в Столична община и останалите компетентни институции за издаване разрешение за строеж”, пише още Златева. От това се разбира, че ако разрешенията все още не са издадени, а се извършват ремонтни дейности в НДК, то те ще са без нужните разрешителни. Бившият вицепремиер не посочва каква е допълнителната сума, която ще “глътне” преустройството на НДК, само уточнява, че има готов доклад относно необходимостта от допълнителни финансови средства във връзка с преустройството и адаптацията на сградата на НДК за целите на Българското председателство през 2018 г.

Ако за НДК допълнителни средства не са известни, то вече е ясно, че ремонтните дейности в Дом №2 на Резиденция “Бояна” ще глътнат поне още 5 млн. лв. над планираното. Темата с бюджета на българското председателство на Съвета на ЕС не е намерила сериозно място в документа. Споменава се, че първоначалните разчети са за 100 млн. лв. за период от три години. Все повече са очакванията, обаче, че заради сериозното забавяне подготовката и провеждането на Председателството на ЕС трудно ще се побере и в сумата от 150 млн. лв.

За сметка на това е ясно, че това лято предстоят множество ремонти по бул. “България”, на детелината с Околовръстното шосе, както и на други централни булеварди и улици около НДК, а и изграждане на новия път за Терминал 2 на Летище “София”. Потвърдено е и първото ВИП събитие на Българското председателство на ЕС. На 11 и 12 януари 2018 г. в София ще има заседание на Колежа на комисарите, т.е. в българската столица ще се съберат всички европейски комисари начело с президента на ЕК Жан Клод Юнкер.

За тях ще бъде организиран и тържествен концерт. Планира се още България да отбележи началото на първото си ротационно председателство на ЕС в нощта срещу 1-ви януари 2018 г., като събитието съвпадне с традиционния новогодишен концерт на пл. “Ал. Батенберг” в София. Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар“ на 1 февруари 2018 г. Планира се събитията за закриване на председателството да бъдат проведени през юни 2018 г.

 

Категории Акцент, Икономика, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *