Екатерина Захариева: Няма да се откажа от съдебната реформа

Екатерина Захариева: Няма да се откажа от съдебната реформа

Министърът за председателството на ЕС определи Цецка Цачева като „прекрасен професионалист“

 

Фактът, че вицепремиер ще отговаря за правосъдната реформа, показва, че това е от най-важните приоритети за правителството. Аз в никакъв случай няма да се откажа от съдебната реформа, мисля, че тя е една от най-важните реформи в България заедно с образованието, разбира се.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР, която оцени наследника си на поста министър на правосъдието Цецка Цачева, като „прекрасен професионалист“.

Съдебната реформа не е приключила, а подобряването на механизмите на действие е постоянен процес, категорична е тя.

Съгласих се да поема поста, защото, в интерес на истината, преди да стана министър на правосъдието в кабинета на президента Плевнелиев, всъщност моята основна задача е била външната политика като негов шеф на кабинет.

Външният министър има доста пътувания извън страната, те са повече от останалите министри, но това не означава, че няма да координирам и да подпомагам госпожа Цачева. Отделно от това съдебната реформа, изобщо не е само в Министерство на правосъдието. Много погрешно се налага това мнение. Истината е, че има много работа в МВР. Над 60-70 процента от мерките, например, които са препоръчани в последният десетгодишен доклад, всъщност са насочени към самата съдебна система, към ВСС и към съдилищата и прокуратурите, така че самият министър на правосъдието също често се налага по скоро да има координиращи функции. Приоритети на съдебната реформа са Наказателното правосъдие, Антикорупционният орган и Съдебната карта за натовареността на съдилищата и прокуратурите, коментира Захариева.

Тя уточни, че реформата е „на прав път“ и ще се случи, когато обикновените хора добият усещане, че получават ефикасно, справедливо и бързо правосъдие, а това няма как да стане, ако едни съдии и прокурори са претоварени с работа за сметка на други.

Новият Антикорупционен закон ще бъде на основата на предложения от Меглена Кунева, но в новото предложение има идея за обединяване на различните дейности в борбата с корупцията около вече съществуващ орган, „който наистина добре“ – Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, уточни Захариева.

Идеята е по този начин да не спре и за миг работата. Сами разбирате, че създаването на един чисто нов орган ще отнеме поне няколко месеца докато се структурират всички служби в него и се създаде цялата организация. Ние не желаем да спираме! Не можете да докажете произход на средства, съответстващ на вашия начин на живот и имущество?! На едно място се подава декларацията, прави се проверка за съответствие и се пристъпва към отнемане на разликата, ако не можете да докажете откъде са средствата, с които сте придобили имуществото. Така наречената „гражданска конфискация“ е много силна и превантивна мярка, независимо дали сте осъден за корупция, или за друго престъпление. Наказателната част на борбата с корупцията по високите етажи е свързана с НПК. Наказателно-процесуалният кодекс е изключително важен, защото много често се използват бавене, връщане, изтичане на абсолютна давност, прехвърлянето на корупцията по високите етажи на властта от и към специализираният съд и прокуратура…

В контекста на скандала около срещата на главния прокурор с бизнесмен в офиса на друг бизнесмен в ЦУМ тя коментира, че срещите на висшите магистрати с хората не са лошо нещо, но трябва да бъдат регламентирани:
Не виждам проблем, но би било добре тези срещи да не се случват в офиси, а да се случват в прокуратурата.

Захариева е категорична, че темата на срещата й с президента Радев преди няколко дни не е била реформа в изборния кодекс , касаеща гласуването на българите в чужбина, а изработването на механизми за координация между МС, МВнР и президентската институция:
Бяхме на едно мнение, че е добре българските институции, които имат отношение и компетентност към външната политика да излъчват еднакви и едни и същи сигнали.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *