Франция забрани анорексични модели на модните подиуми

Франция забрани анорексични модели на модните подиуми

40 000 души във Франция страдат от анорексия, като 9 на всеки 10 са жени и момичета

 

Френските депутати днес гласуваха закон, според който супер слаби модели не могат да участват в модни ревюта, въпреки множеството протести от модни агенции в световната столицата на модата, съобщи Би Би Си..

„Всеки с индекс на телесната маса под определено ниво (най-малко 18, тоест 55 кг тегло при височина 1.75 метра) няма да може да работи като модел в модни ревюта“ според поправката, приета в долната камара на френския парламент.

След приемането на закона агенциите, за които бъде установено, че наемат прекалено слаби модели, могат да бъдат глобявани с до 75 000 евро, а отговорните за това ги грози шест месеца затвор.

„Вероятността за подобно наказание ще има регулационен ефект върху целия сектор,“ казва Оливие Веран, депутатът, предложил поправката, който напомня, че подобни мерки вече са предприети в Испания, Италия и Израел.

Преди време френският министър на здравеопазването Марисол заяви, че младите модели трябва „да се хранят добре и да се грижат за здравето си“.

„Това е важно послание за младите жени, които гледат на тези модели като на примери за естетика,“ добави министърът.

От френския Национален синдикат на модните агенции обаче се оплакаха, че това ще се отрази негативно на конкурентоспсобността на френските модни агенции.

Новият закон влиза в сила, след като преди това бе приета подобна подправка, съгласно която под отговорност ще бъдат подвеждани хора, които подбуждат други към гладуване, а наказанието за това ще бъде година затвор и глоба от 10 000 евро.

Законът бе насочен към сайтовете, които подтикват към анорексия.

Около 40 000 души във Франция страдат от анорексия, като девет на всеки 10 са жени и момичета.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *