Президентът: Нека този празник споява народ и армия

Празник на Българската армия

Президентът: Нека този празник споява народ и армия

Държавният глава благодари на ветераните и воините за всеотдайната служба в днешната сложна обстановка

 

„Нека този празник продължава да споява народ и армия. Защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна. Честит празник!“

Това каза президентът на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили ген. Румен Радев в тържественото си слово по случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия, предадоха агенциите.

„Военнослужещи, знам колко трудна и рискова е вашата професия – благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм. Нека свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница.

Има дати в историята ни, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост. На този светъл християнски празник – Гергьовден, по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и към хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават родината. В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст, завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които заявяват, че трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на силна българска войска.
Устремът на младата ни войска прераства в храброст и славни победи в Сръбско-българската война от 1885 г. през Балканската и Първата Световна войни. Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение. Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост, а нашето бойно изкуство влиза в учебниците на европейските и световни военни академии, заяви Радев.
 Мирът през последните 7 десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници, които въпреки историческите превратности, не се отклониха от своето призвание да бъдат готови да бранят родината, каза още Радев.
„Скъпи сънародници, позволете ми да ви поздравя с този голям християнски празник, Гергьовден и да ви пожелая здраве, мир и благополучие“, пожела президентът Румен Радев на българския народ.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *