Кирил Домусчиев спести 55 млн. лв. обезщетение към държавата

Скандално

Кирил Домусчиев спести 55 млн. лв. обезщетение към държавата

Арбитражен съд към БТТП създаде опасен прецедент, като позволи на собствениците на БМФ да не изпълняват заложеното в приватизационния договор

Кирил Домусчиев ще си спести плащането на 55 млн. лв. неустойка по неизпълнението на приватизационния договор на БМФ. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е решил, че договорът за приватизация на Параходство „Български морски флот“ (БМФ), контролирано от братята Кирил и Георги Домусчиеви, може да бъде променен, пише „Капитал“. Основното желание на собствениците е да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите и численост на персонала. Оправданието им е, че има „стопанска непоносимост“, тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Според „Капитал“ исковете за промяна на договори в търговското право на база „стопанска непоносимост“ са своеобразна екзотика, а когато става въпрос за приватизационни договори – пълен прецедент. Който редактира закон.

Искът е срещу Агенцията за приватизация и е от юли миналата година. Арбитражът в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов уважава желанието на корабособственика. Като резултат на собствениците на флота са спестени огромни неустойки от над 55 млн. лв., които иначе би трябвало да се платят през лятото на 2018 г. за неизпълнението на условията по приватизационния договор. Освен това държавното ведомство ще трябва да заплати и част от гигантските разноски на частната компания по делото – 3.7 млн. лв.

А прецедентът отваря врата и други приватизатори, които изпитват пазарни трудности, да пожелаят да променят ангажиментите си, поети пред държавата.

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Кирил Домусчиев спести 55 млн. лв. обезщетение към държавата”

  1. за сметка на това, на обикновения българин не му спестяват нищо. Глобяват го, вземат му и последните пари или жилище, правят го клошар, защото така действат предателите и продажниците. Но след акто Левски е предаден, какво остава за съвремените роби, с айфони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *