Хемингуей бил таен съветски шпионин

Хемингуей бил таен съветски шпионин

 

 

Световноизвестният американски писател Ърнест Хемингуей е бил съветски шпионин, твърди новопоявила се книга, написана от бивш служител на ЦРУ, казва авторът пред „МейлОнлайн“, цитиран от в. „Сега“.

Авторът на книгата „Писател, моряк, войник, шпионин: тайните приключения на Ърнест Хемингуей 1935-1961 г.“ е бившият служител на ЦРУ Никълъс Рейнолдс. Той твърди, че писателят е имал таен, двойствен живот.

Рейнолдс е имал възможността да се запознае със секретни досиета на КГБ, изнесени тайно от Москва. Той твърди, че писателят, носител на награда „Пулицър“, е бил привлечен за агент от предшественика на КГБ – НКВД.

Според документите на Хемингуей било дадено кодово име „Арго“, след като той бил вербуван от Джейкъб Колос, високопоставен служител на НКВД в Ню Йорк. „Арго не ни предостави никаква политическа информация, макар че непрекъснато изразяваше готовността и решимостта си да ни помага“, гласи текст от досието на НКВД.

Рейнолдс каза пред Си Би ЕС, че трудно можел да възприеме факта, че Хемингеуй е правил нещо за Съветския съюз. „Това, което намерих, беше запис, че Хемингуей се е съгласил на вербовка от НКВД, предшественика на КГБ. Това е като повратен момент в шпионажа. Това е като продажба на недвижимост.“

Рейнолдс разясни и специалните отношения на Хемингуей с американските агенции за сигурност, включително ФБР, Държавния департамент, Службата за военно разузнаване и Службата за стратегически услуги – предшественик на ЦРУ.

Неговото отношение към НКВД повлияло на много от решенията, които е взел през последните 15 години: къде живее, какво е написал и как е действал, казва Рейнолдс пред „МейлОнлайн“.

„Тази верига от събития дори играе роля в самоубийството му през 1961 година. Голяма част от драмата се разиграва в съзнанието му, където той силно я преувеличава.“

 

 

Категории Мнения, ЦивилизацияЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *