Операция „Кумове и роднини в МОН II“

Операция „Кумове и роднини в МОН II“

Новият министър на образованието и науката Красимир Вълчев е представян като човек с дългогодишна кариера във ведомството. И това е така. Каква точно кариера е друг въпрос.

Разследване на „Студия Трансмедия“ от преди годинa показа как  Вълчев е участник в странна роднино-административна схема в МОН.

Кумове и роднини тогава се оказаха назначени на ключови позиции в министерството.

За шеф на кабинета на новоизбрания тогва министър Меглена Кунева е назначена Мария Карабельова-Маргаритова, която е съпруга на Димитър Маргаритов. Година по-рано той оглави Комисията за защита на потребителите.

По времето на тройната коалиция Димитър Маргаритов е бил директор на дирекция „Обществени поръчки” в Министерството на образованието.

Мария Карабельова-Маргаритова и Димитър Маргаритов са кумове на Красимир Вълчев и съпругата му Лилия Вълчева, която пък е служител в адвокатското дружество на Даниел Вълчев – бивш министър на образованието и силна фигура в партията на Меглена Кунева.

По това време Красимир Вълчев е главен секретар на Министерството на образованието.

Той и съпругата му реципрочно са кумове на семейство Маргаритови, което говори за изключително близките им отношения. Във Фейсбук може да се види колаж от сватбените снимки на двете двойки, направени в две последователни години, когато са си разменяли кумуването.

Интересното е, че снимките са направени пред арката на Министерството на образованието, което очевидно е изключително близко до сърцата на двете двойки.

Но семейното овладяване на българското образование не спира дотук. Друга любопитна двойка е тази на Лора Йосифова и Любомир Йосифов, който пък е настоящият директор на Правната дирекция в МОН. Лора Йосифова, Мария Карабельова-Маргаритова и Лилия Вълчева са били членове на политическия кабинет на Даниел Вълчев когато той е министър на образованието.

Освен това близо 80% от ключовите директори и шефове на отдели в Министерството на образованието са назначени по времето на тройната коалиция и открито бойкотираха бившия министър Тодор Танев. Това призна самият Танев – в интервю той разкри, че депутатите от ДБГ Димитър Танев, бивш главен секретар на Министерството на образованието по времето на Даниел Вълчев, и Бойка Маринска, депутат от ДБГ, непрекъснато са се срещали с директорите и шефове на отдели в министерството, за да си уреждат обществени поръчки и назначения.

Затова Тодор Танев се принудил да пусне заповед да няма срещи на депутати със служители на министерството. Това обаче не му спаси мястото.

Снимка: Dnevnik.bg

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *