Най-упоритите митове за храните и диетите

Какво казва науката

Най-упоритите митове за храните и диетите

Повечето митове са търговска реклама или обикновено невежество

 

 

Няма по-упорита митология от тази, свързана със здравето, храната и диетите за отслабване. Повечето измислици са търговска реклама, продуктово позиционирани предавания, представяне на нов продукт на пазара и неговите „чудодейни“ свойства или просто субективни възприятия и невежество. Затова най-важното е просто да не се прекалява с нищо и да се вслушвате в желанията на своето тяло. Те не са случайни.

Ако внезапно ви се прияде шоколад, това не е само каприз. Може би примерно нещо ви липсва от състава на какаото или сте изпаднали в депресия. Веднага изяжте малко шоколад, без да изпитвате чувство на вина. Малко, не кутия шоколадови бонбони. И да знаете – вярването, че от шоколада ще ви излязат пришки, не е съвсем вярно. Той може да влоши състоянието само на кожа, склонна към пъпки.

 

eat-1

 

  1. Върху дървената дъска за рязане на месо се развиват бактерии, които не могат да се измият.

Това не е вярно. Бактерии по дървената повърхност, както и на всички останали повърхности, върху които режете месо, наистина се развиват, но те могат да бъдат премахнати при щателно измиване с обикновен препарат за чинии и. Не вярвайте в рекламите за дъски с антибактериално покритие.

 

  1. Солената вода кипва по-бързо.

Химията доказва обратното. Няма значение колко солена е водата, това по никакъв начин не влияе на температурата и времето за завиране.

 

  1. Яйцата повишават нивото на холестерола

На нивото на холестерола оказват влияние наситените мазнини и трансмазнините. Едно яйце съдържа около 1.5 г мазнини, а трансмазнини не съдържа изобщо.

 

  1. Алуминиевите съдове за готвене отделят токсини, които предизвикват болестта алцхаймер.

Учените са доказали, че алуминият изцяло се преработва от черния дроб и не може да предизвика алцхаймер.

 

  1. Енергийните напитки правят човека по-енергичен и работоспособен.

Захарта предизвиква за кратко взрив на енергия, а кофеинът премахва чувството за сънливост. Такива напитки не дават енергия, но от тях се пълнее и могат да предизвикат безсъние.

 

  1. Пърженото предизвиква сърдечни пристъпи.

Науката не е установила връзка между пържената храна и сърдечните заболявания.

 

  1. Трябва да се яде на малки порции и често.

Учените са установили, че такава диета не влияе на намаляване на теглото.

 

  1. Витамин С спасява от грип и простуда.

Няма никакви данни, че това е вярно.

 

  1. Кафето влияе лошо на сърцето.

Точно обратното. Доказано е, че любителите на кафе са 25% по-малко застрашени от противниците на напитката.

 

  1. Морковът е полезен само в суров вид.

Оказва се обаче, че сготвеният морков е по-полезен. При обработката се разрушават неподатливите за разрушаване стени на моркова, където е заключен бета-каротинът.

 

  1. Ако се махне кожата на пилето, то ще стане по-малко калорично.

Въпреки тази препоръка в много диети, това не е вярно, пък и не е вкусно. Кожата прави месото на пилето много по-крехко, затова то трябва да се пече с кожата.

 

  1. Газираните напитки са вредни.

Вредни са твърде подсладените и оцветени газирани напитки.

 

  1. Подправките могат да предизвикат язва.

Многото и силни подправки могат да предизвикат неприятно раздразнение на стомаха, което погрешно се взема за язва.

 

  1. Алкохолът убива мозъчните клетки.

Изследванията показват други вреди, но не и намаляване на мозъчните клетки дори и при системно пиещи хора.

Източник: kitchenmag

AdMe

Категории ЗдравеЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *