КНСБ: Заплатите могат да растат със 100 лв. всяка година

КНСБ: Заплатите могат да растат със 100 лв. всяка година

Лидерът на синдиката Пламен Димитров коментира какво трябва да направи бъдещият кабинет в социалната политика

 

„1500 лв. средна заплата и 650 лв. средна пенсия – тези числа не са толкова амбициозни, колкото може да постигне България, но при използване на растежа на икономиката ни може да има много по-високи резултати.“

Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира какво трябва да направи бъдещият кабинет в социалната политика, за да се повишат доходите на българите и как те да разберат, че наистина има справедливост в България в интервю за novini.bg.

„Всички знаем, че има изоставане на доходите в момента. Така че при една нова политика на доходите и по-амбициозна индустриална политика, в сферата на доходите може да се постигнат по-високи числа. Напълно възможно е със 100-120 лв. да расте всяка година всяка една заплата. И това е възможно с поредица стъпки“, смята синдикалистът.

„Липсва ни ясна визия за индустрията. В икономиката има малко неща, които касаят стратегия за възстановяване и развитие на индустриалната база в България. Без индустрия няма качествени работни места и добри доходи“, напомни той.

Енергийният сектор – има доста работа и там, поясни Димитров:

„Енергийната стратегия трябва да каже как ще се справим с вредните емисии, какво мощности ще развиваме и каква цена ще има на ел. енергията за бизнеса, за домакинствата и как ще бъдат подпомагани бедните“. „И вече стигаме до социалната политика, която според нас трябва да бъде погледната малко по-дълбоко“, категоричен е Димитров.

„Трябва да се върви към реформи. Реформата в социалното подпомагане е крайно належаща. Има редица злоупотреби в тази система и това го знаем всички. Има нужда от цялостно пренастройване – всеки гражданин да получава пари, които да му гарантират доход в рамките на прага на бедност“, обясни той.

„Трябва да се прегледат инвалидните пенсии – там също има злоупотреби, но и не трябва да очакваме, че на хората без крайници ще им пораснат такива“, напомни лидерът на КНСБ.

„С новата политика по доходи, за която ние говорим и ако това се чуе, ще дадем усещането на българите, че има справедливост в България, защото в момента я няма“, категоричен е Димитров.

На въпрос дали синдикатите дават срок на бъдещото правителство, Пламен Димитров отговори, че въпросният първи срок самият бъдещ кабинет си го дава – един месец, в който да се разработи детайлната управленска програма.

„Ние искаме в този срок да бъде използвано това, което ние казваме заедно с бизнеса. И тук не говорим за лявото и дясното, а за ефективни решения. Виждам помъдряване в Бойко Борисов и неговото послание за отговорност ме карат да очаквам стъпки в положителна насока“, заяви още лидерът на КНСБ

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “КНСБ: Заплатите могат да растат със 100 лв. всяка година”

  1. Жизнено НАЛОЖИТЕЛНО е ! Абсурдно е работещи хора едва да свързват двата края и да не успяват да си платят сметките! Непрекъснато се тиражира ,колко много българи почиват извън страната ,а не се говори колко много работещи хора са поставени в унизително положение и безизходица,“благодарение“ на липсата на политика в тази посока. Крайно време е да се пренаредят нещата по важност и би следвало хората да са на първо място! И стига вече само думи,думи,думи и голи обещания,че то народ вече не остана! Кой ще ви избира после и кого ще управлявате?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *