ГЕРБ и Патриотите разпределиха креслата в новия кабинет

ГЕРБ и Патриотите разпределиха креслата в новия кабинет

Патриотите получават министерствата на отбраната, икономиката, екологията и туризма

 

ГЕРБ и Обединените патриоти са се договорили късно в събота кой какви министерства ще получи в кабинета „Борисов 3“. Разпределението ще залегне в анекс към коалиционното споразумение.

ГЕРБ и Патриотите подписаха коалиционното споразумение.

Според постигнатата договорка Патриотите получават министерствата на отбраната, на икономиката, на екологията и на туризма. Един от четиримата вицепремиери също ще бъде техен представител, съобщава Дарик радио.

„Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП“, коментират източници от партията на Борисов пред изданието.

Имената на конкретните министри предстои да бъдат окончателно одобрени и съгласувани. Изненадата е, че от квотата на Патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика.

Димов беше главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета „Костов“, когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов.

За министерството на икономиката фаворит е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е от квотата на „Атака“. Очаквано военен министър ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Патриотите обаче няма да получат министерствата на енергетиката и на културата, за които имаха аспирации. Трети мандат като културен министър ще подкара Вежди Рашидов. Така ще се изпълни желанието на Борисов задължително да има етнически турчин в кабинета.

„Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет – ще останат на постовете си“, допълниха запознати с коалиционните преговори.

Снимка: БГНЕС

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *