Христо Иванов: Няма леви, няма десни, всички сте в далаверата

Христо Иванов: Няма леви, няма десни, всички сте в далаверата

Лидерът на „Да, България“ бе категоричен, че Сашо Дончев не финансира партията му

 

„Ако ние в България ще имаме държава със закони, тази държава с кьошетата и кафетата трябва да бъде разрушена. Не дестабилизираме държавата, а задкулисието, което наричат държава.” Това каза лидерът на „Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов по повод обвиненията на членове на ВСС, че чрез скандала ”ЦУМ гейт” се цели дестабилизация на държавата и настъпление на олигархията пред бТВ.

„Сотир Цацаров заявява, че е бил обект на натиск от страна на Сашо Дончев, но по никакъв начин не е доказал твърденията си и така показва, че има какво да крие за срещата в ЦУМ“, коментира Христо Иванов.

„Шестима смели достойни български държавници във ВСС са внесли и ще трябва да се гледа приложение за началото на дисциплинарно производство срещу Сотир Цацаров.

На въпрос кого е имал предвид  Ясен Тодоров, член на ВСС и шеф на етичната комисия към съвета, като намекна, че бившият правосъден министър има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС, Иванов отговори, че най-вероятно става дума за Калин Калпакчиев, като побърза да опровергае твърдението за оказвано влияние:

„Това е човек, с когото аз от дълги години съм работил преди да стана министър. Нека да не забравяме, че моята кариера преди да стана министър е дългогодишна работа в областта на съдебната реформа. Огромна част от темите, от приоритетите на съдебната реформа, са дефинирани с мое участие. Тази тема е област на моята експертиза. Съвършено естествено е било винаги да имам контакти с множество магистрати.“

Във връзка с акцията на прокуратурата в АПИ, Иванов коментира, че било пряко свързано със скандала около главния прокурор и начин да се покаже активност.

А за твърдението на Ясен Тодоров, че президентът Радев не получил конкретно оплакване от Сашо Дончев, а искане за среща без никаква конкретика, Иванов отговори:

„Президентът на републиката е гарант за конституционния ред. Конституционният ред в тази държава е основан около ключови свободи, една от тях е свободата на пресата. Ако издатели ти пишат за сериозен инцидент, няма нужда да ти казват, че става дума за пиене на кафе. Като президент първата ти работа е да разбереш за какво става дума. Нежеланието за тази среща е абсолютен скандал.“

„Сашо Дончев излиза с името си и казва конкретни неща. Излезе и пое отговорност. Защо го обвиняват, че лъже, но не го проверяват – защото са гузни, защото се крият”, подчерта той и отбеляза, че и загатнатата от Сотир Цацаров версия е не по-скандална от твърденията на бизнесмена, че е бил заплашван заради издавания от него вестник „Сега”.

Христо Иванов беше категоричен, че Сашо Дончев не финансира „Да, България”, като посочи, че ако главният прокурор действително е имал такава информация, със сигурност е щял да действа по нея.

„В Етичния кодекс на българския магистрат пише, че всеки магистрат трябва да съобщава за натиск. На кого е съобщил Цацаров? Трябва да даде отговор, а не да се крие”, категоричен беше лидерът на „Да, България”.

„Аз не искам да унижавам главния прокурор, аз искам в България никога повече да няма главен прокурор, който да е над демократичните стандарти и да ги надскача”, подчерта Иванов.

Според него отчетът на Цацаров пред парламента, даже и с последните промени, ще си остане формален, защото няма механизъм, с който да му бъде търсена отговорност.

„Тези хора смятат, че държавата може да се управлява на неформални срещи, на които няма никакво значение кой от коя власт е. Има кръвосмешение – ние сме леви, ние сме десни, глупости, всички сте в далаверата”, заяви Христо Иванов.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *