Жива верига опитва да спаси „Двойната къща“

Жива верига опитва да спаси „Двойната къща“

Граждани се събират в жива верига в опит да се спаси от събаряне „Двойната къща“. Протестът се организира във Фейсбук и е насрочен за 18 часа на 29 април (събота) при къщата на бул. „Васил Левски“ 19.

„Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят. Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж?“

Така организаторите обосновават събитието.

Сградата е обявена за паметник на културата през 1976 г. От репортаж на Би Ти Ви в четвъртък стана ясно, че бившият министър на културата Вежди Рашидов е отменил през ноември 2016 г. статута й с мотива, че тя „стои чуждо и нехармонично в средата около нея и липсва частен интерес за нейното запазване”.

В момента тя е собственост на бизнесмена Кирил Киров (известен като Киро Японеца), който планира да изгради на нейно място подземен гараж. След претърпени няколко пожара, в момента сградата практически изглежда като руина.

Наред с живата верига във Фейсбук се организира и онлайн петиция „Паметник на културата или подземен гараж“ за спасението на зданието от събаряне. Тя е адресирана до президента, главния прокурор, омбудсмана, столичния кмет и Столичния общински съвет. Подписката призовава незабавно да спре разрушаването на „Двойната къща“.

Сред исканията са за разследване кой освен Вежди Рашидов е участвал в решението за отмяна на статута „паметник на културата“, оставки на отговорните лица, както и изготвяне на списък от Общината с всички къщи-паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки относно реставрацията и консервацията им според ЗКН.

Къщата е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Намирала се е на т. нар. след Освобождението Рингов булевард.

Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата, пише в сайта „Изгубената София“.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *