Европейските лидери гласуват стратегията за BREXIT

Европейските лидери гласуват стратегията за BREXIT

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз (без Великобритания) се съберат днес, за да приемат стратегия за BREXIT. България е представлявана от президента Румен Радев.

За всички страни трябва да е ясно, че Европа и Велкобритания няма да обсъждат бъдещите си отношения, преди да са уредили разделянето, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Лидерите на ЕС категорично отхвърлят желанието на британския премиер Тереза Мей преговорите за BREXIT и за бъдещите отношения между двете страни да вървят успоредно.

След като Великобритания отоври процедурата за напускане на ЕС предстоят две години обсъждания за условията, при които Лондон ще напусне съюза. С или без споразумение, след 31 март 2019 г. Великобритания вече няма да е страна-членка.

Преговорите вероятно ще започнат през лятото, след като минат предсрочните парламентарни избори на Острова.

ЕС иска от Великобритания гаранция по две основни точки. Първата е запазването на дългосрочните права на европейците във Великобритания. Очаква се преговорите по тази точка да отнемат няколко месеца, а засегнати ще бъдат 4.5 млн. европейски граждани на Острова и британци в Европа.

Втората важна тема е как Великобритания да напусне общия бюджет – ЕС ще иска страната да плати всички суми, които вече е обещала.

Наскоро обаче комисията по финансовите въпроси към горната камара на британския парламент обяви в свой доклад, че при липса на споразумение Лондон може да напусне, без да плаща.

А това едва ли ще бъде прието много радушно в ЕС.

Третата важна тема е сухопътната граница между Ирландия и Северна Ирландия. По искане на Ирландия тя трябва да бъде отворена за свободно преминаване и след BREXIT. Но това ще е трудно тъй като тя вече ще бъде външна за ЕС.

Категории Акцент, Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *