Плевнелиев: В политиката ни се месят Русия, Турция, Македония и Сърбия

Плевнелиев: В политиката ни се месят Русия, Турция, Македония и Сърбия

Росен Плевнелиев описва в книга атаките срещу него по време на мандата му

 

 

Росен Плевнелиев бе категоричен, че държавите, които се месят в политиката на България, са четири – Русия, Турция, Македония и Сърбия.

Това каза той по Нова тв и потвърди, че пише книга за мандата си като президент на България и е стигнал до момента, в който описва 17 паралелни атаки, които са се водили срещу него.

„Книгата е честен прочит на това какво се е случи в моя мандат“, обясни Плевнелиев.

„Има съмнения, че Русия финансира български партии и че много често политици посещават Русия. Голяма част от визите им не минават през Външно министерство. Имаме доказателства, доклади на ДАНС, които посочват, че е организирана кибератака в деня на предишните избори с референдума за електронното гласуване. Това беше кибератака срещу ЦИК, президентството, Министерски съвет“, обяви Плевнелиев. По думите му това е атака срещу българската демокрация и „трябва да си даваме сметка за това“.

Плевнелиев увери, че е готов да помага на наследника си ген. Румен Радев – „дал съм мобилния си телефон, готов съм да помагам“. Той обаче отново подчерта, че ген. Радев е допуснал грешка с опита за промяна на изборното законодателство и въвеждането на принципа на уседналост за всички видове избори.

„Да се опитваш да ограничаваш изборни права на 2 милиона българи в чужбина е голяма грешка и се надявам той да я поправи“, каза Плевнелиев.

Той коментира и срещите между Сашо Дончев, Георги Гергов и главния прокурор Сотир Цацаров с думите, че единственото, което би могъл да направи президентът Радев, е да сезира Висшия съдебен съвет.

Плевнелиев каза, че Борисов не му е доверил защо не го подкрепя за следващ мандат и че не знае дали причината не е натиск от Русия.

„Борисов има усет, той имаше своята преценка доколко кандидатурата ми може да бъде успешна“, коментира Плевнелиев.

Той сподели, че мандатът му е бил много труден за него – с 5 правителства и 3 парламента. На моменти усещал „изцяло безпринципно противопоставяне“.

„В тези години аз усещах подкрепата на ГЕРБ, но действах независимо, макар че често бях свидетел на безпринципни атаки“, каза Плевнелиев и подчерта, че с ГЕРБ са в прекрасни отношения.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *