Макрон победи старата политическа класа

Макрон победи старата политическа класа

Марин льо Пен взе максимума и постигна исторически рекорд за крайната десница

 

Завърши първият тур на най-скандалните и непредсказуеми избори във Франция за президент. Еманюел Макрон си осигури и психологическото предимство на първото място от първия тур за 7 май.

Резултатите дадоха отговор на главния въпрос от няколко месеца насам и то не само във Франция. Въпросът от съществено значение не само за Франция бе кой от четиримата основни претенденти ще остане за втория тур. Победителят от първия тур Еманюел Макрон получи подкрепата на по-малко от една четвърт от французите, а Марин Льо Пен постигна исторически рекорд.

В Париж протестиращи издигнаха лозунг „Нито Льо Пен, нито Макрон”. Основателят на движението „Напред!“ Еманюел Макрон успя да изпревари лидерката на „Национален фронт“ Марин Льо Пен. Окончателните резултати от преброяването на бюлетините от президентските избори във Франция сочат, че Еманюел Макрон завършва първия тур с 23,75%, а Льо Пен – с 21,53%.

По данни на Министерството на вътрешните работи, което във Франция отговаря за провеждането на изборите, кандидатът на традиционната десница от „Републиканците“ Франсоа Фийон е на трето място с 19,91% от гласувалите, а лидерът на ляво радикалното движение „Непокорната Франция“ Меланшон се приближи практически плътно до него с 19,64%.

По време на преброяването на гласовете Льо Пен оглави състезанието, но когато започнаха да пристигат резултатите от големите градове Макрон я изпревари, както предричаха прогнозните резултати, получени сред гласувалите. В Париж Льо Пен има под 5% подкрепа.

От щаба на Макрон обявиха, че още от понеделник започват подготовката за втория тур, в който борбата с Марин Льо Пен обещава да бъде достатъчно напрегната. Самият Макрон обяви, че след две седмици иска да стане президент на „патриотите” пред заплахата от идването на власт на „националистите”.

Той отбеляза, че му предстои „още повече да обедини хората, да помири Франция, за да победи след две седмици”. За тази цел той длъжен, още от този момент да започне „създаването на широка коалиция за управление и преход”, а за тази цел трябват нови лица, нови таланти.

Макрон бе поздравен от президента на Франция Франсоа Оланд, от редица европейски политици, както от негови политически привърженици и противници. Самият Макрон отбеляза победата си в известния парижки ресторант „Ротондата”, който не е най-скъпият, но достатъчно знаков за парижката бохема. Кандидатите за президент на Франция бяха 11 души, много от тях, включително и фаворити, вече признаха поражението си и изразиха подкрепа за Макрон.

Жан-Люк Меланшон не зае позиция в ничия подкрепа и остави избора в ръцете на своите привърженици. Кандидатът на управляващите социалисти Беноа Амон, който приключи с трагичните за партията малко над 6% подкрепи Амон, като призна тежкото поражение на партията си като гож нарече морална загуба.

Марин Льо Пен нарече стигането си до втори тур „исторически резултат” и „акт на френската гордост”. За цялата история на „Националния фронт” тя достигна най-голям брой гласове. Освен това подобри и личния си рекорд – на миналите избори тя се задоволи едва с третото място, а сега остана за втори тур. Племенницата ѝ, която също е политик, нарече това „голяма идеологическа победа на „Националния фронт”.

Льо Пен се обърна към свои съмишленици в предизборния щаб и след като благодари на гласувалите за нея, отново разкритикува президента Франсоа Оланд и нарече периода му „катастрофален”. Льо Пен призова французите да гласуват за нея и да не губят появилата се възможност да променят страната си отвътре.

Според лидерката на „Национален фронт” на втория тур на изборите за президент френските граждани ще трябва да избират между държава без граници, масова конкуренция и масова миграция от една страна и защитена Франция от друга.

Проевропейският центрист Еманюел Макрон, който получи за втория тур подкрепа от управляващите социалисти във Франция и от консерватора Франсоа Фийон, ще е следващият президент на Франция, според социолозите. АФП цитира две проучвания, направени след обявяване на прогнозните резултати от първия тур. София Стерия от „Ипсос“ (Ipsos) посочи, че кандидатът на „Напред!“ (En Marche!) ще получи на 7 май 62% от гласовете срещу 38% за лидерката на „Национален фронт“ Марин Льо Пен. За „Харис интерактив“ (Harris Interactive) разликата ще бъде още по-голяма – 64% за Макрон и 36% за Льо Пен.

Протестните акции, които започнаха в Париж на „Площада на Бастилията” веднага след обявяването на резултатите, завършиха едва след полунощ, местно време. При сблъсъците на демонстрантите, чийто главен лозунг стана „Нито Льо Пен, нито Макрон!” бяха ранени сериозно най-малко двама души – млади мъж и жена, които бяха откарани в болница. Полицията употреби сълзотворен газ, гумени куршуми, палки, шокови гранати.

След като бяха разпръснати протестиращите се преместиха в района на Северната гара, запалени бяха три автомобила, а на „Площада на Републиката” силите на реда използваха също специални средства. Организаторите на протестите обещаха да ги повторят и през днешния ден. Основните поздравления от действащите в ЕС политици бяха отправени само към Макрон. Истеблишмънта в Европа възприема Льо Пен изключително негативно.

В същото време пазарите реагираха на победата на Макрон с покачващо се евро и предпазливо облекчение в понеделник сутринта в Азия, където финансовите играчи залагат на победа на проевропейски настроения Еманюел Макрон. На борсата в Токио, първият голям финансов център, който отвори след края на френските изборите, индексът Никей прибави 1,5% в началото на търговията. Според инвеститорите изглежда е даденост, че „Еманюел Макрон ще стане следващият президент след две седмици“, написа Рей Атрил от Националната банка на Австралия. Но в същото време анализатори призовават към бдителност. А и пазарите не изглеждат склонни към еуфория.

БГНЕС

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *