България ще тупка още топката за становището към „Газпром“

България ще тупка още топката за становището към „Газпром“

В края на периода, даден от Европейската комисия за становища по предложените ангажименти на „Газпром“, България има въпроси и ще иска удължаване на срока. Това стана ясно от срещата днес при министър-председателя Огнян Герджиков с експертна група на ГЕРБ, водена от Бойко Борисов. След нея служебният министър на енергетиката Николай Павлов обяви, че държавните дружества в енергетиката – „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Български енергиен холдинг“, са готови със становището си, но имало доста неясноти по ангажиментите. По тази причина дружествата са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на днешния работен ден.

„Ще изчакаме отговор и ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, защото информацията не е достатъчна“, коментира Павлов.

До ситуацията се стигна след като на 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища за представените от „Газпром“ ангажименти.

Според служебния енергиен министър предложените ангажименти от страна на „Газпром“ са факт  по договорите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг.

„Ние ги приемаме за позитивни, но искаме да бъдат разширени, така че да може да бъде защитен интересът на дружествата и на държавата, заяви министърът“, коментира Павлов. Такава клауза например е отмяната на забрана за реескпорт. В договора на „Булгаргаз“ няма забрана за износ на природен газ.

Министър Павлов обяви, че ще инициира дебат в Народното събрание, което се очаква да стане до края на седмицата. Това според министъра се налага, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която сега е депутат от ГЕРБ също отбеляза важността на консолидирането около единната позиция на България по темата.

Категории Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *