Елена Йончева: Вина за ситуацията в Хасково носи ГЕРБ

Елена Йончева: Вина за ситуацията в Хасково носи ГЕРБ

Парламентът изслуша днес трима служебни министри заради завишените стойности на уран в питейната вода в Хасково – Илко Семерджиев (здравеопазване), Ирина Костова (околната среда и водите) и Спас Попниколов (регионалното развитие и благоустройството), заради завишеното съдържание на уран във водата в Хасково. Искането е на депутатите от „БСП за България“. Въпроси от трибуната зададоха Елена Йончева, Лиляна Павлова и др.

Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ„, каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева от трибуната на Народното събрание, в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай.  Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.

Йончева обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. „В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева.

Няма здравен риск за населението в Хасково и Първомай. Това обяви здравният министър д-р Илко Семерджиев по време на изслушването.
Министърът подчерта, че нивата на урана не са високи – 0,098 милиграма на литър, при допустими 0,03 милиграма. Освен това той разказа, че нормите били смъкнати през последните години, а преди били по-високи. Окончателната оценка щяла да се направи след постъпване на последните данни от проверките.

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова обясни, че МОСВ извършва анализ на подземни и повърхности водни тела и в тази връзка министърът не може да каже има ли здравен риск за населението. От друга страна тя заяви, че в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ не са предприети действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско.

От своя страна служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов увери, че ВиК операторът през последните дни е извършил реорганизация на водоснабдяването чрез изграждане на нови връзки с цел намаляване на последствията от изключването на водоизточници, както и че е осигурил водоноски в съответствие с разпорежданията на РИК.

На въпрос защо сеползват водоноски след като не е опасна дозата уран във водата, министърът отговори, че е направено, за да се избегне всякакъв риск до излизане на окончателните анализи. А що се отнася до най-горещия въпрос – от кога се знае за този проблем министър Попниколов заяви, че за първи път са научили на 4 април. „Относно действията на „ВиК – Хасково“ мога да кажа, че на 4 април „Басейнова дирекция“ изпраща писмо до „ВиК- Хасково“  за констатирани завишени стойности по показатели естествен уран и обща алфа активност, при проведен през септември мониторинг за качеството на водите за питейно-битово снабдяване в пункт „Помпена станция – Хасково“. Пробите са анализирани в лабораторията към Изпълнителна агенция по околна среда, лицензирана за анализ на подземни води. На 4 и 5 април „ВиК Хасково“ незабавно взема проби от кладенци от 1 до 9, както и от събирателна шахта пред Помпената станция 1 в Хасково и кладенец № 10 за Помпена станция – Болярово.

Към настоящия момент в изпълнение на заповеди за спиране на експлоатация на обекти от РЗИ-Хасково, ВиК операторът е изключил помпена станция Хасково, Болярово и помпена станция 2. Населението на Хасково е уведомено да ограничи ползването на вода за питейни нужди и за приготвянето на храна„, каза още той.

В последните дни властите многократно увериха, че няма опасност за здравето на хората в Хасково и Първомай. Все пак се препоръчва да се пие и готви с тази вода. Вчера вечерта (20 април) пробите в Първомай и околните села показаха, че стойностите на уран във водата не са завишени.

 

 

 

Категории АкцентЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *