Герджиков поканил Борисов да обсъдят становище за „Газпром“

Герджиков поканил Борисов да обсъдят становище за „Газпром“

 

Служебният премиер Огнян Герджиков е поканил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник да обсъдят подготовката на становището на България, което тя трябва да представи в Брюксел по преговорите с „Газпром“ във връзка с монополното му положение.

Това съобщи пред БНТ депутатът и бивш енергиен министър в правителството „Борисов 2“ Теменужка Петкова.

До поканата се е стигнало след като вчера темата беше обсъдена от експертни екипи на ГЕРБ и Нова република в присъствието на Бойко Борисов.

Петкова препоръча служебният кабинет да поиска от Брюксел удължаване на срока за становището след 4 май, за да може то да бъде подкрепено с широк консенсус от новото управление на страната.

България разчита в рамките на европейската процедура да предоговори формулата за определяне на цената, по която „Газпром“ й доставя природен газ. Петкова посочи, че сега тя се определя на база на нефтения индекс, а може да се използва цената на спотовия пазар. Тя допълни, че това е въпрос на изчисления и анализи на всички плюсове и минуси, а решението трябва да се вземе в дебати от всички експерти, с които страната разполага.

Петкова допусна, че при успех в преговорите с „Газпром“ България ще постигне поевтиняване на природния газ, който от 1 април поскъпна на вътрешния пазар с близо 30 на сто.

Според експертни оценки на Нова република България може да разчита на икономии с до 500 млн. лв. годишно.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *