В ГЕРБ спорят дали Каракачанов става за министър на отбраната

В ГЕРБ спорят дали Каракачанов става за министър на отбраната

Разпределението на министерските постове може да скара партиите в коалицията ОП

 

Министерството на културата най-неочаквано се оказа Гордиевият възел в преговорите между ГЕРБ и Патриотите за съставяне на правителство.

Няма спор, че то отива в квотата на Обединени патриоти, въпросът е към кой от тримата партньори в коалицията и кой да е министърът – Славчо Атанасов или Петър Николов.

Предложението на ГЕРБ към Обединените патриоти е ВМРО и НФСБ да получат по едно ресурсно министерство, а „Атака“ – две меки „министерства“ – туризмът и културата.

ВМРО и НФСБ обаче са против идеята „Атака“ да има повече министри от тях и настояват министър на културата да стане Славчо Атанасов. Бившият кмет на Пловдив беше виден член на ВМРО, после заедно с цялата пловдивска група се отцепи и създаде ВМРО-НИЕ, което по-късно стана партньор на НФСБ

Ако Славчо Атанасов стане министър, и ВМРО, и НФСБ могат да си го броят за свой и да твърдят, че са получили повече власт от „Атака“.

ГЕРБ обаче са твърдо против Славчо Атанасов. Не без основание. Те смятат, че единствената му цел като министър ще бъде да срине пловдивския кмет Иван Тотев. На два последователни избора Тотев и Атанасов са конкуренти за поста кмет на Пловдив. Тотев спечели и двата пъти със съвсем малка преднина и много съмнения за злоупотреби на вота.

Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г. и успешното представяне силно зависи от Министерството на културата. Подозренията на ГЕРБ са, че Славчо Атанасов ще използва поста на министър на културата, за да срине Иван Тотев, да предизвика предсрочни избори и да се кандидатира за кмет на Пловдив.

Затова ГЕРБ предлагат за министър Петър Николов. Николов се изявяваше като консерватор и млада надежда на ДСБ, после беше сред първите отцепници, които минаха към ДБГ на Меглена Кунева, а накрая неочаквано финишира в „Атака“. Николов беше водач на листата в Ловеч, където „Атака“ винаги вкарваше депутат, но въпреки по-силния процент на Обединени патриоти, на местно ниво се представи толкова слабо, че не влезе в парламента.

От своя страна, и „Атака“ не са щастливи от идеята да вземат „кухи“ бройки, без значително влияние и финансов ресурс, нито от идеята като тяхна квота да се брои човек, който е при тях едва от няколко месеца. Затова самите те настояват да не им тропосват културата, а искат министерството на икономиката.

ГЕРБ обаче го предвиждат за НФСБ, като единствената размяна, на която са съгласни е да им дадат енергетика вместо икономика.

Още не се знае и кое ще е министерството за ВМРО. Първоначално беше постигнато съгласие Красимир Каракачанов да стане министър на отбраната. Изтъкнати бивши военни, които сега са депутати от ГЕРБ, обаче са казали на Бойко Борисов, че така ще предизвика скандал, подобен на този с Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. Според тях НАТО ще откаже допуск до секретни документи на Красимир Каракачанов, защото е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Още преди да му предложат поста, ГЕРБ са направили сондажи в НАТО. Обяснили са, че Каракачанов не е работил срещу страни от НАТО, а единствено по въпроси, касаещи българските интереси в Македония и са получили устни уверения, че това не е пречка да стане министър. Генералите в ГЕРБ обаче твърдят, че тези устни уверения ще увиснат, когато Каракачанов бъде обявен за министър и ще последва международен скандал.

Според източници в ГЕРБ Бойко Борисов вече бил по-склонен да послуша генералите и измислил „екзотичен вариант“ – да даде на ВМРО социалното министерство или министерството на екологията, а като компенсация да предложи на Красимир Каракачанов и вицепремиерския пост.

Още от самото начало се знаеше, че Патриотите ще получат един вицепремиер, но се смяташе, че това ще е Валери Симеонов.

Симеонов обаче най-вероятно няма да стане министър и ще остане в парламента, защото следващият в листата е от ВМРО.

В момента ВМРО има 11 депутати, НФСБ 9, а Атака 7. Така ВМРО единствени могат да съставят собствена парламентарна група. Ако Симеонов стане министър, ВМРО ще има 12 депутати, а като се знаят близките отношения на пловдивското ВМРО с Каракачанов, не е изключено и техните депутати да се присъединят към ВМРО и да се окаже, че е проблематично дори НФСБ и „Атака“ да съставят своя парламентарна група при евентуално скарване с партньорите.

Извън спорните министерства, вече са ясни няколко от министрите на ГЕРБ:

– Калин Георгиев става министър на вътрешните работи;

– Владислав Горанов – на финансите;

– Лиляна Павлова – на регионалното развитие;

– Екатерина Захариева – на правосъдието.

Все още не е избран министър на образованието. Първоначалният фаворит Милена Дамянова сама е казала, че в образованието са нужни особено големи законодателни промени и не вижда, кой би могъл да ги прокара в парламента, ако тя стане министър.

Сегашният външен министър Ради Найденов остава на поста си.

Едно министерство ще получи Реформаторския блок, въпреки че не влезе в парламента. Най-вероятно министър на земеделието ще е Румен Христов. Това ще е реверанс и към ДПС, защото не са тайна близките му отношения с партията на Доган.

Точно заради това в Реформаторския блок има малка група, която се опитва да саботира издигането на Христов и да наложи Петър Москов като министър на здравеопазването. Самият Бойко Борисов много харесвал Москов като министър, но засега вариантът с Христов изглеждал по-реалистичен.

Ако ГЕРБ запази здравното министерство за себе си, министър вероятно ще бъде депутатката от здравната комисия Даниела Дариткова.

Веселин Марешки ще получи няколко „меки“ зам.-министерски поста, без да ги е поискал. ГЕРБ са решили да направят зам.-министри няколко души, за които те знаят, че са близки до Марешки, но не са строго партийни кадри и имат добър имидж, надявайки се така да си гарантират парламентарната подкрепа на „Воля“.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *