Арестът на Джулиан Асандж е приоритет за Тръмп

Арестът на Джулиан Асандж е приоритет за Тръмп

Арестуването на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е приоритет за правителството на Доналд Тръмп, което се опитва да се бори срещу изтичането на секретна информация, заяви американският министър на правосъдието Джеф Сешънс, цитиран от Франс прес и БТА.

Ще увеличим усилията за овладяване на изтичането на информация, заяви на пресконференция Сешънс. Американски медии, цитиращи американски представители, съобщават за доклади, според които Вашингтон подготвя обвинения с намерение за арест на Асандж.

Агенция РИА „Новости“ пише, че по време на управлението на Барак Обама администрацията е преценила, че е сложно да се повдигне такова обвинение, тъй като публикуваните секретни материали в „Уикилийкс“ вече са изтекли и в много други медии.

Според в. „Вашингтон пост, американските прокурори са подготвили обвинения срещу Асандж и други представители на „Уикилийкс, които може да включват заговор, кражба на държавна собственост и нарушаване на федералния закон за шпионажа.

Агенция РИА „Новости“ цитира Си Ен Ен и нейни осведомени източници, че обвинението е намерило начин да привлече Асанж като обвиняем. Следователите са открили доказателства, че именно „Уикилийкс“ са помогнали на сътрудника на Агенцията за национална безопасност Едуард Сноудън да публикува секретните документи.

43794-Edward_Snowden
Едуард Сноудън, който оповести стряскащи детайли относно американската правителствена програма за наблюдение PRISM
Американските власти разследват Асандж от 2010 г., когато изобличителният уебсайт публикува хиляди страници поверителна информация, открадната и предадена му от бившия анализатор от военното разузнаване Челси Манинг.

Асандж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където ще бъде съден по обвинения в сексуално посегателство. Той се страхува, че от Швеция може да бъде екстрадиран в САЩ.

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *