Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор

Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор

„Да, България“ за срещата на Цацаров с Дончев: Това е атентат срещу демокрацията

 

„Това е атентат срещу демокрацията в България. Подобен случай не бива да става поредният потулен.“

Това заяви председателят на партия „Да, България“ Христо Иванов на извънредна пресконференция.

Христо Иванов и Антоанета Цонева попитаха кога и къде се се състоял разговорът, за който има запис, качен в YouTube на 15 април. В него Дончев разкри, че точно преди изборите Цацаров е направил опит да му окаже натиск да промени политиката на вестника.

Според ръководството на партията не е нормално шефът на държавното обвинение да се среща неофициално с бизнесмени, дори ако те са поискали срещата.

Христо Иванов за пореден път заяви, че партията му не е получавала никаква финансова помощ от издателя на „Сега“.

От името на партията той поиска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров заради срещата му с бизнесмена Сашо Дончев, за която собственикът на „Сега“ и „Овергаз“ твърди, че обвинител номер едно му е оказвал натиск.

Иванов, който е и бивш правосъден министър, поиска тази среща да бъде разследвана и да се отговори на въпросите как и къде е била организирана, както и защо. „Да, България“ искат разследването да бъде извършено под наблюдението на европейски прокурор, като за това имало механизъм, каза Иванов.

„Ако това се замаже и не се покаже истината, ситуацията ще става все по-лоша за всички“, каза Иванов и продължи: „Тази смрад не може да я игнорираме.“

За „Да, България“ и двете версии за случилото се – и на Цацаров, и на Дончев са скандални. „Най-лошото е, че няма кой да провери действията на главния прокурор“, каза Иванов.

Партията призова всички други политически субекти също да поискат разследване на тази среща, както и да поискат оставката на Цацаров. „Да го направят не защото е наша позиция, а защото тя е правилната“, считат от „Да, България“.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *