Димитър Главчев: Ще настояваме за въвеждане на мажоритарна изборна система

Димитър Главчев: Ще настояваме за въвеждане на мажоритарна изборна система

 

Новият председател на парламента Димитър Главчев ще работи за въвеждане на мажоритарната изборна система. Това стана ясно от неговото интервю пред Би Ти Ви. „Ще настояваме политиците да се съобразят с волята на хората, гласували на референдума, които казаха, че искат народните представители да бъдат избирани с мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство“, обяви Главчев.

Това е поредно потвърждение на позицията на ГЕРБ, която е изразявана неколкократно и от председателя на партията и номиниран за бъдещ министър-председател Бойко Борисов. Борисов не пропусна да повдигне темата за изборната система и при откриването на новата сесия на парламента вчера.

„Ако беше по мажоритарната система този избор, ГЕРБ щеше сигурно да има 130 депутати“, обяви той на влизане в сградата на парламента.

Позицията на ГЕРБ за мажоритарния вот е в пълно противоречие с мнението на коалиционния им партньор – „Обединени патриоти“. Пак пред Би Ти Ви съпредседателят на ОП Валери Симеонов заяви, че е против въпросите от референдума да се въвеждат в Изборния кодекс. Според него 2.5 млн. българи не са знаели за какво са гласували на референдума, а са се подвели, защото допитването е било заедно с президентските избори.

Категории Акцент, Общество, Политика

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *