Депутатите единни: Председателството на ЕС е приоритет

Депутатите единни: Председателството на ЕС е приоритет

Според Деница Златева основен акцент трябва да бъде развитие на предприемачеството и на единния пазар

 

Първият пленарен ден на 44-тото Народно събрание започна с една-единствена точка – изслушване на служебния вицепремиер Деница Златева по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018.

Председателството не е просто процедура, защото е дошъл ред на България, а е възможност и отговорност на България да инициира дебат в трудни за Европа времена, категорична бе Златева от трибуната на парламента.

„Страната ни ще води ЕС в дебати като тези за излизане на Великобритания от ЕС, следващата финансова рамка, мигрантската криза и темата за сигурност. Това е възможност за България, защото позициите ни ясно ще бъдат чути от всички страни от ЕС и ще можем да поставим национални теми в този дебат. Неслучайно служебният кабинет постави като една от двете основни теми в работата си, наред с провеждането на честни избори“, подчерта Златева, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че е изготвена програма за създаване на националните приоритети или националната програма. Очаква се първия вариант да е готов до края на юни, като най-рано може да е представена през ноември.

Тя ще включва приоритети на министерства, но Златева уточни, че ще се опитат да бъдат включени и НПО-та, социални партньори и представители на академични среди. Предстои да бъде взето решение за фокуса на българското председателство от служебния кабинет.

Според Деница Златева първият основен акцент трябва да бъде развитие на предприемачеството и на единния пазар. Вторият акцент трябва да бъде фокусиран върху темата свързана със сигурността, политиката по миграция.

„Заинтересовани сме от реформа на Дъблинското споразумение. Няма да отстъпим и от приоритета за запазване на кохезионната политика. Във външнополитически аспект наш приоритет като страна от Югоизточна Европа е европейската перспектива и разширяването на страните от Западните Балкани“, обясни служебният вицепремиер. Тя уточни, че националната програма следва приетите приоритети на триото.

Преговорите по програмата на триото, от друга страна, щели бъдат финализирани през май. Към момента очакваме те да стартират на 2 май, допълни Златева. Всички екипи, които са работили преди по председателството са запазени, никой не е уволнен или съкратен, увери вицепремиерът. По отношение на инфраструктурата са финализирани всички изисквания за НДК като основна сграда за председателството.

Сигурността се очерта като основен елемент от подготовката, стана ясно от думите й. Има гласуван бюджет от предишното редовно правителство за 150 млн. лв. За 2016 от планираните 50 млн. лв. са изразходвани около 23 млн. лв. За тази година бяха разпределени средства, които са финансово установени от държавния бюджет. Златева увери, че подготовката ще се побере в планираните 150 млн. лв. Деница Златева обясни още, че до всички ПГ ще бъде изпратен подробен доклад за подготовката на председателството. Председателят на парламента Димитър Главчев изтъкна, че приветства единодушието, с което е внесен проектът. Това е едно добро начало за парламента, отбеляза още Главчев.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави всички парламентарни групи за консенсуса по темата. „Темата за председателството беше приоритет във вчерашните декларации на всички ПГ. С днешното изслушване целта е да видим каква е готовността и изпълнението на всички срокове за председателството“, поясни Цветанов.

Според него за България е изключително важно какви ще бъдат основните приоритети в триото. Днешното изслушване е изключително полезно и ще даде нов тон в българския парламент. Това е пресечна точка, която всяка ПГ ще подкрепи, убеден е Цветанов, който увери Златева, че ще получи подкрепа за всяка инициатива, полезна за държавата. Депутатите се обединиха около това, че темата за председателството е приоритет.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *