157 депутати избраха Димитър Главчев за шеф на парламента

157 депутати избраха Димитър Главчев за шеф на парламента

 

Димитър Главчев е председателят на 44-ия парламент. „За“ кандидатурата му гласуваха 157 народни представители, против нямаше, а 81 се въздържаха. Той бе единствен кандидат за поста.

Петима са зам.-председателите на парламента – Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от „Обединени патриоти“, и Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля“.

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. Завършва средно образование през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. През 1987 година се дипломира в Университета по национално и световно стопанство, което тогава носи името ВИИ „Карл Маркс“, като икономист-счетоводител. Придобива магистърска степен по международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор.

Говори английски език и руски език.

Главчев започва политическата си кариера като член на парламентарната група на ГЕРБ в 41-то Народно събрание на 14 юли 2009 година, а през 2011 г. става и неин зам.-председател. От 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Димитър Главчев е заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник–председател на 43-то Народно събрание.

Член е на Управителния съвет на СНЦОД „Граждани за европейско развитие на България“.

Член е на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 03.12.2006 г.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *