Тереза Мей обяви предсрочни избори на 8 юни заради Брекзит

Тереза Мей обяви предсрочни избори на 8 юни заради Брекзит

 

Британският премиер Тереза Мей обяви предсрочни избори на 8 юни. Тя ще внесе предложението в парламента утре, където трябва да бъде прието с мнозинство от две трети, за да стане факт.

Мей обяви решението си в извънредно изявление, като подчерта, че решението е в името на стабилността и с цел да се премахне несигурността.

По думите ѝ страната се нуждае от ясно, стабилно и силно лидерство след Брекзит.

Британският премиер подчерта, че нейните опоненти са изразили несъгласие с решението за Брекзит и хората трябва да вземат решение.

Тя допълни, че решението е взето с неохота след заседание на кабинета и каза, че правителството има план за Брекзит, при който Великобритания ще може да контролира своите закони и граници, но ѝ е необходимо и политическо единство в Лондон, за да постигне това.

Премиерът призова всички партии в парламента да приемат предложението за предсрочни избори като предизвикателство.

Тереза Мей направи изявлението пред сградата на правителството – на Даунинг стрийт 10″, което е необичайно и засили спекулациите за възможни предсрочни избори преди изявлението.

Мей беше избрана за лидер на консерваторите и за премиер на мястото на подалия оставка след резултатите от референдума за Брекзит Дейвид Камерън.

До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума.

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *