Папата: несправедливостите „разпъват на кръст“ достойнството на човека

Папата: несправедливостите „разпъват на кръст“ достойнството на човека

Папа Франциск разобличи корупцията и несправедливостите които „разпъват на кръст“ достойнството на човека, предадоха Асошиейтед прес и електронното издание на в. „Кориере дела сера“.

Главата на Римокатолическата църква отслужи среднощна пасхална литургия в базиликата Свети Петър във Ватикана. Месата протече при засилени мерки за сигурност в и около Ватикана.

В началото на пасхалната служба папата прекоси централната пътека в храма насред мрак, държейки само една свещ. Това символизираше мрака, който се е спуснал над земята след разпъването на Христос на кръста. Когато Франциск стигна до олтара, светлините в базиликата бяха отново запалени и това символизираше светлината от Христовото възкресение.

В проповедта си по време на църковната служба папата припомни библейската сцена на двете жени – христовата майка Мария и Мария Магдалена, които дълбоко опечалени посетили гроба на Христос. Той сравни отчаянието на тези две жени с отчаянието, което може и днес да се види по лицата на много хора по света, жертви на бедността, на експлоатацията и на несправедливостта.

„В бледите и окъпани от сълзи лица на жените, дошли на гроба на Христос, можем да открием лицата на толкова майки и баби, лицата на децата и на младежите, които понасят бремето и болката на толкова нечовешка несправедливост“, каза Франциск, цитиран от електронното издание на в. „Кориере дела сера“.

„В лицата на тези две жени виждаме отражението на лицата на всички онези, които изпитват болката на мизерията, на експлоатацията и на трафика. Отражението на лицата на онези, които се сблъскват с презрението, защото са имигранти, защото са сираци без родина, без дом, без семейство, чийто поглед разкрива самота и изоставяне. Отражението на лицата на майките, които плачат, виждайки живота на своите деца, погребан под тежестта на корупцията, която лишава от права и потъпква толкова стремежи, погребан под ежедневния егоизъм, който разпъва на кръст и погребва надеждата на мнозина, под тежестта на парализиращата и стерилна бюрокрация, която не позволява на нещата да се променят“, заяви папата. Той добави, че в болката си двете жени, дошли на гроба на Христос, имат лицето на всички онези, чието „достойнство е разпънато на кръст“.

Папата призова миряните обаче да не се примиряват с това, а да хранят надежда, така както тя е въплътена във възкръсването на Христос. Той каза, че с възкресението си Христос „не само е повдигнал камъка на гроба, но е пожелал и да премахне всички бариери, които затварят хората в техните стерилни песимистични мисли и настроения, в обсесивните им стремежи към сигурност и в безмерните им амбиции, които са способни да се подиграят с достойнството на другите хора“.

По време на църковната служба папата кръсти и 11 души, повечето от тях възрастни хора от Италия, Испания, Чехия, Албания, Малта, САЩ, Малайзия и Китай, допълва Ройтерс.
По-късно днес папата ще отправи своето послание „Към града и света“ пред богомолци, събрали се на площад Свети Петър./Габриела Големанска/

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *