Вече 400 г. в Бачковския манастир правят литийно шествие

Вече 400 г. в Бачковския манастир правят литийно шествие

Вече над 400 години се извършва традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до местността „Клувията“ на втория ден на Великден, каза отец Симон, игумен на Бачковската обител.

И тази година богомолци от цялата страна ще последват иконата на Света Богородица в литийното шествие, което едно от най-старите в историята на Българската православна църква.

„Литийното шествие се прави в памет на едно чудно събитие, което се е случило през 1601 година. Това е времето, когато Светата обител е била възстановена. Две овчарчета, които пасли стадата край местността „Клувията“, видели иконата на Света Богородица. Вероятно през 1412 година тя е била скрита там от монаси. Според записките на Константин Костенечки, точно през тази година е станало запустяването на Бачковския манастир. Турците са имали прийом да не разрушават манастирите, а да прогонват монасите от тях. Просто са запустявали мястото и природата вече си е вършила своята разрушителна дейност“, обясни отец Симон.

След като овчарчетата са намерили иконата през 1601 година, те са я занесли в Светата обител, а монасите са я поставили в Царския ред – иконите, преграждащи мястото на Светия олтар.

шествие

„Това се е случило навръх Великден. Вечерта иконата изчезва от храма, а на сутринта монасите били в смут кой и как би могъл да я изнесе. По това време  слязъл един от старите монаси, изповедник, на когото именно се е явила Света Богородица и му е казала, че не е дошла в манастира, за да бъде пазена, а е тук, за да пази тях. Казала също, че ще я намерят там, където са я открили. Именно тогава, на втория ден на Великден, с литийно шествие, с хоругви, с целия народ са отишли в местността „Клувията“, отслужили Света литургия, намерили иконата и я върнали. От тогава досега тя стои отстрани, вдясно от вратата на църквата, за да може по този начин да посреща вярващите и да бъде пазителка на Светата обител.

Именно поради това чудно явление, което се е случило, всяка година на втория ден на Великден се прави литийно шествие – отива се с копието на чудотворната икона на Света Богородица до местността „Клувията“, разказа игуменът на Бачковския манастир отец Симон.

И тази година, по традиция шествието ще стигне до местността, там ще бъде отслужена божествена Света литургия в параклиса „Св. Архангели“, след което ще бъде осветен и раздаден курбан на всички вярващи, за да се подкрепят. „Тогава освещаваме и водата в аязмото. Вечерта със същата тържественост се прибираме обратно към Светата обител. Всички изследователи твърдят, че това е най-старото литийно шествие, запазено в този автентичен вид“, посочи отец Симон.

Категории ЦивилизацияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *