Турция ще направи последно предложение на ЕС за безвизовия режим за пътуване

Турция ще направи последно предложение на ЕС за безвизовия режим за пътуване

Публикувано на Категории ОбществоЕтикети , , Сподели

 

След провеждането на референдума за конституционните промени Анкара ще направи „финално“ предложение на Европейския съюз за безвизовия режим на пътуване. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, предава Anadolu Agency.

„Ще направим нашето финално предложение към ЕС след 16 април. Тогава ще решим как ще действаме и ще направим нашето решение публично. Трябва да получим безвизов режим. Това е част от последното споразумение за мигрантите, което подписахме“, подчерта Чавушоглу.

Конституционните поправки предвиждат коренни промени в основния закон на Турция На референдума на 16 април турците ще гласуват с една бюлетина, оцветена в бяло и светло кафяво. На бял фон е изписана думата „да“, а в кафявата част – „не“. Турските граждани, влизайки в стаичката за гласуване, само ще полагат печат с надпис „избор“ върху предпочитаната от тях графа. В бюлетината не се съдържат въпроси.
Ако референдумът приключи с положителен резултат, съгласно готвените конституционни промени броят на народните представители се увеличава от 550 на 600, а възрастовата граница за кандидат-депутатите се сваля от 25 на 18 г. Изборите за парламент и президент ще се провеждат веднъж на пет години в един ден. Президентът ще има петгодишен мандат, а едно лице ще може да се кандидатира само два пъти за този пост. Президентът ще остане лидер на партията, която го е излъчила. Кандидати за президент ще могат да издигат партии, които са спечелили най-малко 5 процента от валидните гласове на последните избори, както и със сто хиляди подписа на хора, имащи право на глас.
Новата система възлага изпълнителната власт на президента, а постът министър-председател се отменя. Кабинетът също ще се назначава от президента, който ще може да назначава и да освобождава от длъжност и своите вицепрезиденти. Меджлисът ще може да инициира разследване срещу президента, вицепрезидентите и министрите. За целта ще са нужни гласовете на 301 депутати. За придвижването на разследването към Върховния съд обаче ще са нужни гласовете на 401 депутати. Меджлисът няма да може да инициира вот на недоверие.
Президентът ще може да издава декрети относно правомощията му в изпълнителната власт. Законите ще се изработват в меджлиса. Единственият законопроект, който президентът ще внася е свързан с бюджета на страната. Президентът ще може да обявява извънредно положение. По време на извънредното положение той ще има неограничени правомощия. Президентът ще може да разпуска меджлиса. Меджлисът ще може да насрочва предсрочни парламентарни избори, като за целта ще са необходими гласовете на 360 депутати.

По материали на агенция „Фокус“ и БГНЕС

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *